Πολλαπλά μηνύματα για το χρέος, το προσφυγικό, αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε από το Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ.


Ο κ. Παυλόπουλος έθεσε με σαφή, αλλά διπλωματικό τρόπο και το ζήτημα των αποζημιώσεων: «Ήταν γενναίο αυτό που πράξατε με βάση την αναγνώριση των εγκλημάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» είπε προς τον κ. Γκάουκ και προσέθεσε πως «στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας εμείς θεωρούμε πως ορισμένες απαιτήσεις αναφορικά με το κατοχικό δάνειο είναι πάντα νομικώς επιδιώξιμες. Αλλά δεν θα γίνει μονομερώς» εκτιμώντας πως θα πρέπει να συζητηθεί σε διμερές επίπεδο.

Ακόμη χαρακτήρισε γενναία την «συγγνώμη» του Γερμανού προέδρου για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι θηριωδίες δεν εκφράζουν και δεν εξέφρασαν ποτέ τη γερμανική ψυχή. 

Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως επισκέπτεται τη Γερμανία για να τονίσει τη συμβολή της και τη συμβολή του προέδρου της προσωπικά στο να παραμείνει η Ελλάδα μου στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. «Συμβάλλατε τα μέγιστα, ώστε να εμπεδωθεί η άποψη πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Εδώ συνεχίζεται και μια άλλη μεγάλη παράδοση: του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Χέλμουτ Σμιτ: των ανθρώπων που οδήγησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη, στις γραμμές που και σήμερα συνεχίζουμε. Δεν έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς να είμαστε μέσα στην ΕΕ και στη Ευρωζώνη. Δεν μπρορούμε να φανταστούμε το μέλλον μας έξω από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη» ανέφερε με νόημα ο κ. Παυλόπουλος.