Η συνάντηση Τσακαλώτου - Σόιμπλε, αλλά και η εξωφρενική πρόταση ενός βουλευτή(;) του ΣΥΡΙΖΑ να επιβληθούν δίδακτρα στα δημόσια σχολεία, επιλέγονται, σήμερα, από τις περισσότερες εφημερίδες, για βασικό θέμα.


Αναλυτικά

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Η πρόταση του Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό
Η εφημερίδα παρουσιάζει το σχέδιο του νέου αρχηγού της ΝΔ για το ασφαλιστικό και σημειώνει: «Ο νέος τρόπος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να ασκήσει αντιπολίτευση, φαίνεται από το γεγονός ότι τις τελευταίες δυο ημέρες φιλοτεχνείται γύρω από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Οι Γερμανοί έβαλαν στην πρέσα τον Αλέξη
«Στριμωγμένη στη γωνία βρίσκεται η κυβέρνηση από τους δανειστεί. Πριν από την άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες σκληραίνουν τη στάση τους και απαιτούν πλήρη εφαρμογή του μνημονίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Οι Βρυξέλλες αμφισβητούν το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό και ρίχνουν στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα», γράφει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Δίδακτρα στα δημόσια σχολεία"
Η εφημερίδα γράφει ότι "πρόταση-σοκ να επιβληθούν δίδακτρα στα δημόσια σχολεία (τα οποία βαπτίζει... συνδρομή ανάλογα με το εισόδημα των γονέων!) έκανε με άρθρο του στην εφημερίδα "Η Αυγή" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης".

ΕΘΝΟΣ: "Ενιαία κλίμακα για φόρους-εισφορές"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ενιαία κλίμακα για φόρους και εισφορές, με καθιέρωση πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στόχος είναι να αποφευχθούν μεγάλες απώλειες στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πρωτομαγιά 2016 με διπλή Πασχαλιά και γενικό πόλεμο των προφητειών!
Η εφημερίδα υποστηρίζει: «Φραγκίσκος και Βαρθολομαίος μίλησαν για την ημερομηνία του Πάσχα! Και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να... συνεορτάζουν πλέον στο μέλλον καθολικοί και Ορθόδοξοι Χριστιανοί την κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης!... Εκπληρώνοντας έτσι την προφητική ρήση του Πατροκοσμά του Αιτωλού, ο οποίος είχε κάνει λόγο για "διπλή Πασχαλιά", έπειτα από την οποία θα γίνει ο "χαλασμός" και ο "γενικός πόλεμος"».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δίδακτρα σε δημόσια σχολεία!"
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο βουλευτής Αλ. Τριανταφυλλίδης με άρθρο του προτείνει να πληρώνουν οι γονείς έως 120€ το μήνα - με εισοδηματικά κριτήρια! για τη "δωρεάν εκπαίδευση" των παιδιών τους".

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ: Μετωπική Μητσοτάκη
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τα ψέματα τελείωσαν για την κυβέρνηση την επόμενη ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων της προεδρίας του κόμματος της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρώτο πεδίο στο οποίο έδειξε πώς θα κινηθεί ο νέος αρχηγός, είναι το ασφαλιστικό, για το οποίο σήκωσε ψηλά τους τόνους και επέλεξε μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση».

ΕΣΤΙΑ: "Ευρώπη ήσσονος ευθύνης"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "έκπληξη και κλίμα διάχυτου αποσυντονισμού δημιουργεί η ανακοίνωση της Αυστρίας να μην δεχθεί 1.491 πρόσφυγες από την Ελλάδα το 2016. Ως αιτιολογία για την θέση της αυτή η Βιέννη προβάλλει την ανυπαρξία καταλυμμάτων για την "φιλοξενία" των προσφύγων που της αναλογούν".

Η ΑΥΓΗ: "Τομή στη Δημόσια Διοίκηση"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο τρίπτυχο "αξιοκρατία, διαφάνεια, αποκομματικοποίηση" στηρίζεται η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση με δύο νομοσχέδια και με στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, να υποβοηθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να κάνει απλούστερη τη ζωή των πολιτών".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι"
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "με αρκετό μυστήριο περιβλήθηκε η απρόσμενη εμφάνιση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στο γερμανικό υπ.Οικονομικών κατά συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε. Η Αθήνα και το Βερολίνο διαψεύδουν ότι ήταν παρών στις συζητήσεις".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στήνονται γέφυρες ζωής"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ""Απόψε τη νύχτα η "καρδιά" του συστήματος μεταμοσχέσευων θα χτυπάει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Για πρώτη φορά μια ΜΕΘ νοσοκομείου επιτυγχάνει να διαχειριστεί δύο πολυδότες οργάνων ταυτόχρονα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανάσα ζωής στους καρκινοπαθείς
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «ανακούφιση φέρνει στους καρκινοπαθείς της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας το νέο υπερσύγχρονο μηχάνημα ΡΈΓ/CT, που ξεκίνησε επιτέλους να λειτουργεί στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" ύστερα από επίπονες προσπάθειες ετών».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καλεί σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα σχέδια για το Ασφαλιστικό"
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το Σάββατο 23 Γενάρη, το ΠΑΜΕ καλεί σε παλλαϊκά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Προτείνει πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων, με αφετηρία το τέλος Γενάρη, οπότε θα κορυφωθεί όλη η δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, με τις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν και οργανώνουν κλαδικά σωματεία, Εργατικά Κέντρα κ.ά.".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ντράγκι, Σόιμπλε και ΔΝΤ μας στέλνουν... πίσω στον μαυροπίνακα του Ασφαλιστικού"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένα πειστικότερο Ασφαλιστικό, με συγκεκριμένα στοιχεία και εξοικονόμηση δαπανών, ζητούν από την κυβέρνηση, κάνοντας σαφές ότι μόνο μια ουσιαστική και επιτυχής αξιολόγηση θα ξεκλειδώσει τις μεγάλες αποφάσεις που αυτή περιμένει για ρύθμιση του χρέους και ενίσχυση της ρευστότητας. Πάντως η ατμόσφαιρα στη συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου δεν θύμιζε σε τίποτα το παρελθόν".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Μονομαχία στον μνημονιακό βάλτο"
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι δύο ισχυροί παίκτες θα κοντραριστούν με στόχο τη διεύρυνσή τους εις βάρος των πιο μικρών πολιτικών σχημάτων".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συντηρητικό τροφίμων εξουδετέρωσε τον καρκίνο
«Το πιστεύατε ποτέ ότι ένα απλό, κοινό συντηρητικό για τρόφιμα μπορεί να θεραπεύει τον καρκίνο ή να αποτελεί την απάντηση για τα -άτρωτα στα αντιβιοτικά- υπερ-βακτήρια; Και όμως! Το συντηρητικό νισίνη φάνηκε πως σκοτώνει καρκινικά κύτταρα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, αναφέρει νέα έρευνα του University of Michigan», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

ESPRESSO:
Για το έγκλημα του Βελβενδού γράφει η εφημερίδα: «Κατέρρευσαν οι γονείς της άτυχης 37χρονης Ανθής, μόλις ενημερώθηκαν για το φρικτό τέλος της από τα χέρια του συζύγου της. Η τραγική κατάληξη της υπόθεσης κεραυνοβόλησε το ζευγάρι, το οποίο είχε ταξιδέψει στο Βελβεντό για να βοηθά σης έρευνες, όταν έμαθε ότι η κόρη του είχε εξαφανιστεί. Μάλιστα, σαν από ένστικτο, επέλεξαν να μείνουν σε ξενοδοχείο μακριά από το συγγενικό περιβάλλον του γαμπρού τους».

ΚONTRA NEWS: "Τα ορφανά του Σημίτη με τον Κυριάκο"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφασισμένος να προχωρήσει σε εκκαθάριση του Καραμανλικού συστήματος στη ΝΔ εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι αναμενόμενες μεταγραφές των "ορφανών" του Σημίτη στη ΝΔ".

STAR PRESS: Την έθαψε στο χωράφι και όργωσε
Για το έγκλημα του Βελβενδού γράφει και αυτή η εφημερίδα ότι «κοντά στο φράγμα Πολυφύτου, οι αξιωματικοί παρατήρησαν ότι σε μια έκταση 10 στρεμμάτων μόνο σε ένα σημείο το χώμα φαινόταν να έχει οργωθεί πρόσφατα. Στην ερώτηση των αστυνομικών για ποιον λόγο μόνο εκείνο το σημείο ήταν φρεσκοφρεζαρισμένο, ο δολοφοvos δεν έδωσε κάποια πειστική δικαιολογία. Τότε οι Αρχές, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού ζήτησαν τη συνδρομή εκσκαφέα, που άρχισε να σκάβει και σε βάθος μισού μέτρου βρέθηκε το άψυχο σώμα της Ανθής Λινάρδου. Ο σύζυγος οδηγήθηκε στη συνέχεια στο σημείο που βρέθηκε η σωρός και ομολόγησε».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ναυμαχία" στο Λιμάνι
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θύελλα στην κυβέρνηση προκαλεί η κατάθεση μίας προσφοράς για το 67% του ΟΛΠ, αλλά και οι πληροφορίες για τίμημα χαμηλότερο των προσδοκιών. Ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ναι μεν, αλλά" από τους θεσμούς
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι θεσμοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι με το περίγραμμα της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ωστόστο αποφεύγουν στην παρούσα φάση να τοποθετηθούν σχετικά με το αν θα χρειαστούν ή όχι πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος".