Νέα -η πέμπτη- επέμβαση της αστυνομίας στο Αγροτικό Παντοπωλείο της Καλαμαριάς, που λειτουργεί κάθε Κυριακή στις Καπναποθήκες.


Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε επειδή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που να προστατεύει παρόμοιες προσπάθειες, όπως αυτές που γίνονται από παραγωγούς, με τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, σε συγκεκριμένο χώρο, εκτός λαϊκών αγορών.

Οι οργανωτές καταγγέλλουν ότι είναι "κούφια τα λόγια της κυβέρνησης που από τον περασμένο Μάιο υπόσχεται να νομοθετήσει αλλά ποτέ δεν το κάνει συνεχίζοντας τις διώξεις, την καταστολή και την διαιώνιση της υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης. Κρίμα σε όσους πιστέψανε το αντίθετο".

Ζητούν άμεσα λύση κι επισημαίνουν: "Είχαμε υπομονή, δώσαμε περιθώρια και περιμέναμε πολύ. Αρκετά"!



Η πρώτη επέμβαση στο Αγροτικό Παντοπωλείο της Καλαμαριάς έγινε το Δεκέμβριο του 2012 (εν μέσω κρίσης). Ακολούθησε επέμβαση στις 10 Μαίου 2015 την οποία κατήγγειλε ομοφώνως, με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, την επομένη. Όμως, στις 20 Μαΐου, η αστυνομία επανήλθε. 

Πέντε μέρες αργότερα ζητήθηκε η ψήφιση νομικού πλαισίου αλλά στις 8 Ιουνίου, αντί πλαισίου έγινε.. άλλη μία παρέμβαση. 

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Δράσεων χωρίς μεσάζοντες συναντήθηκε με την Θεανώ Φωτίου, υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης,η οποία δεσμεύτηκε να προωθήσει το θέμα της τροποποίησης του άρθρου 25 του Ν.4264 σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και, στις 9 Ιουνίου 2015 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Μάλιστα, στην απάντησή του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης υποσχέθηκε νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των εν λόγω αγορών και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των αγορών των παραγωγών, τα Farmer’s Markets.



«Υπάρχει κενό –είναι δεδομένο- και έχετε δίκιο ότι πρέπει να καλυφθεί, προκειμένου αυτοί οι θεσμοί να έχουν διάρκεια στο χρόνο. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία αυτών των πρωτοβουλιών, την πιστοποίηση των προϊόντων τους και την έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών παραστατικών. Αυτό είναι το συμπλήρωμα που πρέπει να υπάρξει στην ισχύουσα νομοθεσία. Και με χαρά, νομίζω, η παρούσα Κυβέρνηση θα αναλάβει την πρωτοβουλία να εξομαλυνθεί αυτή η διάσταση και να ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα ο μηχανισμός των αγορών παραγωγών, τα Farmer’s Markets», είχε δηλώσει ο υπουργός.

Αντί Farmer's Markets, στις 20-12-2015 έγινε τέταρτη καταστολή στην Καλαμαριά, αυτή τη φορά στην αγορά χωρίς μεσάζοντες που διοργάνωσε η Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς. Και, σήμερα, 10-01-2016, είχαμε την πέμπτη επέμβαση, στις Καπναποθήκες, του Αγροτικού Παντοπωλείου Καλαμαριάς...