Σε... μουσείο αρχαίων νομισμάτων είχε μετατρέψει το σπίτι του, στον Λαγκαδά, ηλικιωμένος ο οποίος και παλιότερα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη για αρχαιοκαπηλία.


Ο 71χρονος, μαζί με 53χρονο αλλοδαπό συνεργό του, είχαν συγκεντρώσει εκατοντάδες νομίσματα διάφορων εποχών και τέσσερα αρχαία λυχνάρια κι έψαχναν αγοραστές!

Η αστυνομία είχε την πληροφορία ότι ο 71χρονος δεν... είχε βάλει μυαλό και πως, από τη μέρα που αποφυλακίστηκε, αφού εξέτισε την ποινή του, είχε επιδοθεί στο... παράνομο σπορ της αρχαιοκαπηλίας. Τον παρακολούθησαν και, τελικά, τον συνέλαβαν, μαζί με τον αλλοδαπό συνεργό του. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τους για παραβάσεις των Νόμων για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, διευκόλυνση παραμονής μη νόμιμου αλλοδαπού τρίτης χώρας και παράνομης επανεισόδου(ο 53χρονος είχε απελαθεί παλιότερα και ο ηλικιωμένος αρχαιοκάπηλος τον είχε βοηθήσει να ξανάρθει στη χώρα και τον φιλοξενούσε στο σπίτι του).




Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 23-01-2016, το πρωί, στο σπίτι του 71χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 260 νομίσματα (τρία ασημένια και 257 χάλκινα), τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, μέρος των οποίων φαίνεται να χρονολογείται από την κλασική μέχρι βυζαντινή εποχή (5ος   αιώνας π.Χ. - 15ος αιώνας μ.Χ.), τέσσερα λυχνάρια,της πρωτοβυζαντινής και βυζαντινής εποχής (4ος αιώνας π.Χ. – 15ος αιώνας μ.Χ.), δέκα βιβλία με ξενόγλωσσους τίτλους, που αφορούν σε νομίσματα, πέντε μεγεθυντικοί φακοί κι επτά φύλλα χαρτιού με χρηματικά ποσά κατά αντιστοιχία με αριθμούς αντικειμένων από οίκους δημοπρασιών.



Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία