Βαρύτατους χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε.



Ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν έχει μέλλον και δεν μπορεί να κρατηθεί χωρίς λαϊκό έρεισμα, το οποίο κατόρθωσε να χάσει μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, κάτι πρωτοφανές, αφού είχε νωπή λαϊκή εντολή. Αλλά ακόμη και διευρυμένα μνημονιακά σχήματα που θα θελήσουν να κυβερνήσουν δε θα έχουν προοπτική. Δεν παίζει ρόλο πόσοι θα μπουν στην κυβέρνηση. Και όλοι να μπουν μια κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει μνημόνιο δε θα σταθεί στην κοινωνία, η οποία είναι στα όριά της και δεν αντέχει».

Το μνημόνιο, είπε ο κ. Λαφαζάνης, «είναι το τέλος της ελληνικής κοινωνίας και το έχουν καταλάβει όλοι και δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει η κοινωνία, ούτε αντέχεται η κοινωνική γενοκτονία».

Για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «δεν αποτελεί καμιά απάντηση στα προβλήματα. Είναι πιο μνημονιακός κι από τα μνημόνια. Αν αποφάσιζε αυτός θα είχαμε μνημόνιο στη νιοστή... Δεν έχει καμιά προοπτική διότι δεν έχει ευρύτερη λαϊκή απήχηση. Δεν μπορεί να γίνει πόλος διεκδίκησης εξουσίας. Θα είναι το δεξί χέρι του Τσίπρα στην εφαρμογή των μνημονίων».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, το χαρακτήρισε «τερατούργημα» και τόνισε πως την κυβέρνηση θα τη ρίξει το ασφαλιστικό και το αγροτικό που μόλις ξεκινάει.

Προέβλεψε ότι δε θα περάσουν οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, το οποίο «θα ανατραπεί και θα σαρωθεί από την κοινωνία και τις μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις, τους γιγάντιους κοινωνικούς αγώνες. Ήδη ξεκίνησε μια πρωτοφανής και ογκώδης μαχητική κινητοποίηση του επαγγελματικού κόσμου στην Αθήνα και θα συνεχιστεί αύριο και στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν οι αγρότες με πάνδημες κινητοποιήσεις, έχουμε συλλαλητήρια και μεγάλη κοινωνική αφύπνιση ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα. Ασφαλιστικό και αγροτικό θα είναι η απαρχή πολιτικών εξελίξεων».

Χαρακτήρισε επίσης «αστειότητες και αθλιότητες» τα περί αντιμνημονιακών θέσεων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, διότι και τα δυο κόμματα ψήφισαν μνημόνια και δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν ψηφίζουν τους εφαρμοστικούς νόμους. «Τα παράλληλα προγράμματα είναι σαν το παράλληλο σύμπαν, τα ισοδύναμα είναι σαν να λέμε κόψε το δεξί κι όχι το αριστερό πόδι. Σήμερα στη Βουλή δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Η πραγματική αντιπολίτευση είναι εκτός Βουλής», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ μίλησε και για τον κ. Στουρνάρα, χαρακτηρίζοντάς τον «συκοφάντη και λασπολόγο» αναφορικά με όσα είπε περί νομισματοκοπείου. «Να μας πει από πού έχει τις πληροφορίες για το νομισματοκοπείο και ποιους λέει ότι θα επενέβαιναν; Φωτογραφίζει εμένα χωρίς να με κατονομάζει, χωρίς στοιχεία. Είναι ανυπόστατες οι κατηγορίες. Έκανε λόγο για τείχος πρώην πρωθυπουργών. Ποιους πρωθυπουργούς εννοεί; Να τους πει, αλλιώς είναι ψεύτης και κρύβεται. Να πει ονόματα. Να πάρει θέση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μας πει αν αληθεύουν όσα είπε ο κ. Στουρνάρας. Έπαιξε παρακρατικό ρόλο, ρόλο παρακέντρου και παραεξουσίας».

Όσο για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «αυτή τη λασπολογία την ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας και μια ομάδα στο Μαξίμου και την ανακινεί ο Στουρνάρας, που θέλει να φανεί ως... σωτήρας της χώρας. Ο κ. Τσίπρας τον κατηγορούσε και ορθώς ότι ήταν υπόλογος, ένοχος και συνένοχος σε σκάνδαλα και τώρα είναι συνεταιράκια. Ξέχασαν την ΑΤΕ, τη Eurobank κτλ.; Μιλάει ο κ. Στουρνάρας για ριφιφί στο νομισματοκοπείο, όταν ο ίδιος έκανε ριφιφί στο δημόσιο χρήμα».

Ο κ. Λαφαζάνης προέβλεψε εκλογές σύντομα, εκτός αν τις καθυστερήσουν περαιτέρω συνεργασίες των μνημονιακών δυνάμεων. Είπε ότι η ΛΑΕ θα επιδιώξει συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ και όσους αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ενταχθούν στη ΛΑΕ, ενώ τόνισε ότι είναι κοντά και σε στενή συνεργασία με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, όμως δεν υπάρχει συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος «είναι άλλη περίπτωση».