Κυρίως οικονομικά είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Ο Μητσοτάκης απασφάλισε το όπλο του κατά του Τσίπρα
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «μια από τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν αναλάβει την αρχηγία της ΝΔ ήταν η άσκηση σκληρής και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία σε συνδυασμό με την κατάθεση ολοκληρωμένης και καλοσχεδιασμένης πρότασης θα οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από την κρίση. Η δέσμευση του Κυριάκου για σκληρή αντιπολίτευση έγινε πράξη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του...»

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Η συμμορία των λύκων εκβιάζει την Ελλάδα
Η εφημερίδα τονίζει: «Με μοιρασμένους ρόλους και με κανόνες συμμορίας λειτουργούν οι δανειστές, εκβιάζονται την κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλουν πρόσθετα σκληρά μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Το ΔΝΤ μετατρέπεται στον βασικό μοχλό πίεσης, μετά τη νέα ταπεινωτική υποχώρηση Τσίπρα - Τσακαλώτου, που δέχτηκαν την άνευ όρων συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πακέτο βοήθειας».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στον αέρα οι 100 δόσεις λόγω ασφαλιστικού
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «Στον «αέρα» θα τιναχθεί η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τις τερατώδεις εισφορές που προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Προτού καν επιβληθούν οι δυσθεώρητες επιβαρύνσεις τις οποίες επιφέρει το σχέδιο, χιλιάδες οφειλέτες έχουν βγει εκτός ρύθμισης, εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις που τους αναλογούσαν για τα χρέη τους».

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Πώς να (μη) δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά
Σύμφωνα με την εφημερίδα «η αρχή της έκτης χρονιάς μνημονιακής κυριαρχίας ειδικού καθεστώτος σε μια χώρα πλήρους μέλους της Ε.Ε. και του NATO δεν βρίσκει την Ελλάδα απλά στη θέση μιας μετανεωτερικής αποικίας χρέους. Δεν βρίσκει μόνο τον πολιτικό κόσμο πλήρως ευθυγραμμισμένο (ακόμα περισσότερο μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ.) με όσα επιβάλλουν η τρόικα, οι ΗΠΑ-Ε.Ε. και οι «αγορές». Δεν βρίσκει το πολιτικό σύστημα κι όλες τις πλευρές της κρατικής και αμυντικής υπόστασης παραλυμένες και απορροφημένες στο πώς θα μαζέψουν με ληστρικά μέτρα τις «δόσεις» που απαιτούν οι τοκογλύφοι δανειστές. Βρίσκει τον τόπο εκτεθειμένο σε γεωπολιτικές αναμετρήσεις και εξελίξεις που μειώνουν κάθε ίχνος κυριαρχίας και απειλούν να καταστήσουν τη χώρα μικρότερη από όλες τις πλευρές, πιο «λίγη», πιο αδύνατη να σταθεί στα πόδια της, πιο διαλυμένη την κοινωνία, πιο σμπαραλιασμένη την υπόστασή της».

ΕΘΝΟΣ: Το νέο τοπίο με το ενεργειακό πιστοποιητικό
«Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις πωλήσεις και τις εκμισθώσεις ακινήτων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτίσματα (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια κ.λπ.), προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα πουλήσουν ή να τα νοικιάσουν», γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άγιος Παίσιος:" Nέο αστέρι Βηθλεέμ δείχνει... Αγιά Σοφιά"!
Η εφημερίδα αναφέρεται σε κάποιες από τις ρήσεις του Αγίου Παϊσίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξοντώνουν επιστήμονες και επαγγελματίες με κοκτέιλ φόρων -εισφορών
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «από το 201 7 καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες πληρωμής εισφορών και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αλλά και όσοι κόβουν μπλοκάκι και δεν αποδεικνύουν ότι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας σε έναν ως και τρεις εργοδότες θα πληρώνουν εισφορά 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Το 20% θα είναι για τον κλάδο σύνταξης και το 6,95% θα πηγαίνει για την εισφορά ασθένειας».

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ: Εγκαλεί την κυβέρνηση ο Μητσοτάκης
«Την άμεση παρέμβαση αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η περίεργη για τον χρόνο που εκδόθηκε απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρία Eldorado Gold, που έχει την ευθύνη της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Σκουριές», γράφει η εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ: Και η Κύπρος εκτός μνημονίου

Η εφημερίδα θυμίζει ότι «έξι χρόνια αργότερα, η Ελλάς έχει υπογράψει το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο, η τρόικα έχει γίνει κουαρτέτο (με την προσθήκη τού ESM) και η διεθνής εποπτεία θα συνεχισθεί τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Στο ενδιάμεσο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι χώρες πού είχαν υπαχθεί μετά την δική μας στπον μηχανισμό στηρίξεως (τέλος 2010 και αρχές 2011 αντιστοίχως), εξήλθαν της κρίσεως χρέους και επέστρεψαν στον δανεισμό από τις αγορές».

Η ΑΠΟΨΗ: Σχέδιο «ασφυξίας»
Μαύρα τα βλέπει η εφημερίδα: «Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν οι δανειστές να αφήσουν την αξιολόγηση να σέρνεται μέχρι την τελευταία στιγμή οπότε και θα χτυπήσουν με επιπλέον απαιτήσεις, επαναφέροντας απαιτήσεις και διλήμματα του τύπου «take it or leave it» και Grexit», λέει.

Η ΑΥΓΗ: Στον αέρα η συμμετοχή του ΔΝΤ
Άνευ σχολίων παραθέτουμε αυτό που επισημαίνει η εφημερίδα: «Από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, συναρτά η Κριστίν Λαγκάρντ τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά την εκπεφρασμένη διάθεση της ευρωπαϊκής πλευράς να μην αποχωρήσει. Αυτή τη στιγμή "και οι δύο αυτές προϋποθέσεις δεν υφίστανται" δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στη Γερμανία, δήλωση που ερμηνεύτηκε από τον γερμανικό Τύπο ως πίεση στο Βερολίνο για το χρέος, με τη χαρακτηριστική φράση: "Κακά νέα για τον Σόιμπλε"».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Φώς στο καρτέλ της ηρωίνης
H εφημερίδα αναφέρεται στην υπόθεση του πλοίου Noor One και γράφει: «Ενάμιση χρόνο μετά, για μια υπόθεση που έκανε τον δημοσιογραφικό γύρο του κόσμου, δικάζονται στο Εφετείο Αθηνών 33 κατηγορούμενοι. Οταν οι δρόμοι, οι πλατείες και οι φυλακές είναι γεμάτες με παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την ηρωίνη, είναι τουλάχιστον εξωφρενική η αδιαφορία της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ για τη δίκη αυτή. Μια δίκη που δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους και τους συγγενείς τους. Η υπόθεση «Noor One» αφορά την εδραιωμένη διαφθορά δεκαετιών στη χώρα, κάποιους εφοπλιστές που πλούτισαν επί δεκαετίες «σκληρής» δουλειάς, τη φοροδιαφυγή, τα ορατά και αόρατα νήματα που συνδέουν τον υπόκοσμο εντός και εκτός Ελλάδος με μέρος της επιχειρηματικής ελίτ, αλλά ακόμα και εκπροσώπους των θεσμών. Αφορά ταυτόχρονα όμως την (επιλεκτική ανάλογα με το στρατόπεδο) ενημέρωση της κοινής γνώμης, τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και την αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων μπροστά στην ομερτά των αντικρουόμενων συμφερόντων».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο βαρύς χειμώνας του κ.Τσίπρα
H εφημερίδα τονίζει ότι «η προοπτική μεγάλων και παρατεταμένων κινητοποιήσεων με επίκεντρο την αντίθεση στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα σαφή μηνύματα των εταίρων ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα καθυστερήσει, διαμορφώνουν το δύσβατο τοπίο του σκληρού χειμώνα που έχει ενώπιόν του ο πρωθυπουργός».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δημοτικά ομόλογα σχεδιάζει ο Μπουτάρης
Για τον νέο δανεισμό που σκοπεύει να κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, η εφημερίδα γράφει: «Τις δυνατότητες ανάπτυξης ενός συστήματος δημοτικών ομολόγων, το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, διερευνά αυτή την περίοδο η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε στενούς συνεργάτες του, οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας αντιμετώπισαν καταρχήν θετικά το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του δήμου Θεσσαλονίκης, παρότι μέχρι σήμερα το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια μόνο σε κράτη».

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ανατροπή σκηνικού από Κυριάκο δείχνει γκάλοπ της Μέτρον για τα "Π"
Η εφημερίδα δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis στην οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά 3,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε λεπτομέρειες με κλικ εδώ.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Νέα λίστα Λαγκάρντ
Όπως τονίζει η εφημερίδα «νέα λίστα, η οποία περιέχει συγκεκριμένο και αναλυτικό κατάλογο νέων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, προτού «κλειδώσει» η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, θα παραδώσει ιδιοχείρως η Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση τους στο Νταβός».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας στις 4 Φλεβάρη
H εφημερίδα φιλοξενεί «κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους να παλέψουν με αποφασιστικότητα για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη και των συλλαλητηρίων που διοργανώνει το ταξικό κίνημα το Σάββατο 23 Γενάρη, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου στο Ασφαλιστικό».

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Στη γωνία ο Βούδας. Ψυχρό κλίμα στη συνάντηση Κυριάκου-Καραμανλή

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: BIG BANG στο κέντρο
Η εφημερίδα κάνει λόγο για διεργασίες στο χώρο του κέντρου και δημοσιεύει άρθρο της Γεννηματά και συνέντευξη του Θεοδωράκη. Στο άρθρο της, μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά γράφει: «Η χώρα χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική πνοή που θα ανατρέπει τις παγιωμένες στρεβλώσεις, αλλά θα επιλέγει λύσεις που λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας μας. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του ανταγωνισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και κάθε αναπτυξιακός στόχος που θα επιτυγχάνεται πρέπει να συνοδεύεται από ρήτρα αναδιανομής υπέρ της απασχόλησης, της στήριξης των αδυνάτων και του κοινωνικού κράτους. Με άλλα λόγια, να διατυπώσουμε την πρόταση εξουσίας της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:  Ορμόνη «ελπίδα» κατά καρκίνου και παχυσαρκίας
Σύμφωνα με την εφημερίδα «μια ομάδα στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ εντόπισαν μια ορμόνη, που παράγεται από τον θύμο αδένα (εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος), επεκτείνει τη διάρκεια ζωής κατά 40%. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης, γνωστή ως FGF21, προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στη φθορά από την ηλικία».

ESPRESSO: Το σκοτεινό μυστικό της Σούζαν Άσμπι
«Η γυμνάστρια Σούζαν Άσμπι μιλάει για τη φτωχική παιδική ηλικία της, τους κρυφούς έρωτες, τις επιχειρηματικές αποτυχίες και τους VIP πελάτες της μετά τον «Πρωινό καφέ» Κατέχει μέχρι σήμερα τον τίτλο της «εθνικής γυμνάστριας», τον οποίο κατέκτησε επάξια στις αρχές τη ς δεκαετίας τον '90», γράφει η εφημερίδα.

FREDDO : Ψωνιστήρι για 5 ευρώ
Η εφημερίδα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως, στην Αθήνα: “«Σίσα, πρέζα, κόκα... παρέα φίλε, παρέα»... Είναι οι λέξεις που ακούς σχεδόν κάθε τρία-τέσσερα μέτρα, με το που μπαίνεις στο Πεδίον του Άρεως, από την κεντρική του είσοδο. Ακριβώς στο σημείο που έφιππος δεσπόζει ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος στο μαρμάρινο βάθρο του. Και γύρω του όχι πια «στρατιώτες», αλλά φιγούρες που δυστυχισμένες περιφέρονται ψάχνοντας το δικό τους «τριπάκι»...”

KARFITSA: Έγκλημα στα Δυτικά
Η εφημερίδα γράφει «για τη δυτική Θεσσαλονίκη, που για πολλά χρόνια είχε την «ρετσινιά», όπως αναφέρει η λαϊκή ρήση, της περιοχής με τους πιο ανεβασμένους δείκτες εγκληματικότητας».

ΚΟΝΤΡΑNEWS: Εχει δίκιο ο Κυριάκος που φωνάζει για τις χιλιάδες των διορισμών
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έχει απόλυτο δίκαιο «και φωνάζει για τους διορισμούς στο δημόσιο!.. Κανονικά θα έπρεπε να ζητήσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθεί πώς επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ οι δημόσιοι υπάλληλοι έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα έφερνε στην επιφάνεια το γιγαντιαίο σκάνδαλο με το πελατειακό σύστημα και τις πολιτικές οικογένειες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο».

PRESS: Ο χορός των ξένων πρακτόρων και των ΜΚΟ στο Αιγαίο

SPIRTO: Δυο εχθροί
Η εφημερίδα αναφέρεται στον ηθοποιό Σπύρο Παπαδόπουλο και τον τραγουδιστή Πλούταρχο και γράφει: «Ο ηθοποιός και παρουσιαστής της πετυχημένης εκπομπής του Alpha «Στην υγειά μας βρε παιδιά», έπειτα από χρόνια, επιβεβαίωσε τη ρήξη του με το «καλό παιδί» του ελληνικού τραγουδιού».

STAR PRESS WEEKEND: Τα τελευταία λόγια της Ανθής
Στο έγκλημα του Βελβενδού αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: «Η Ανθή Λινάρδου, στο μοιραίο καυγά το βράδυ Του Σαββάτου, όταν τη γρονθοκοπούσε στο πρόσωπο και το κεφάλι ο άντρας της, αρνούμενος να την αφήσει να φύγει από τη ζωή του, εκείνη προσπαθούσε να του πει ότι ένας χωρισμός θα ήταν καλύτερος και για εκείνοι και για τα παιδιά τους. Σκεφτόταν τα παιδιά, που κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο, γι αυτό εικάζεται ότι έπνιξε και τον πόνο της, για να μην τα ταράξει μέσα στη νύχτα, γι' αυτό και δεν φώναξε. «Τα παιδιά», ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία λόγια που ψέλλισε».


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ

ΑΓΟΡΑ: Τι συμφώνησαν στο παρασκήνιο για την Ελλάδα

Η ΑΞΙΑ: Οι 2 κρίσιμοι μήνες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η μυστική συμφωνία. Τι είπαν στο Βερολίνο Β.Σόιμπλε-Π.Τόμσεν

ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Δηλώνεις και σώζεις!

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Ερχεται νέα υπερ-ρύθμιση για τα χρέη σε ταμεία, εφορία


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η αναλογιστική μελέτη για το νέο ασφαλιστικό