Για άλλη μία φορά, το salonicanews.com, συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για σήμερα Πέμπτη, αντιδρώντας στις κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό.


Η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί -κυριολεκτικά- ταφόπλακα, για τα ταμεία των δημοσιογράφων, τα οποία, να σημειωθεί ότι, δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό κορβανά, αλλά υπάρχουν και -ως το περίφημο PSI- ευημερούσαν χάρη στις εισφορές των εργαζόμενων.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος διεκδικεί την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους. Όπως επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα σε συνεδρίαση των Προέδρων των Ενώσεων Συντακτών, υπό την ΠΟΕΣΥ, είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που αποτελούν εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ τα αιτήματά της απεργιακής κινητοποίησης είναι:


  • Η διατήρηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
  • Η διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.


Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ, η οποία, σε συντονισμό με την απόφαση της ΠΟΕΣΥ κηρύσσει 24ωρη απεργία, αναφέρεται ότι η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου, έως και τις 06.00 της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου.

Γιατί δεν συμφέρει στο... κράτος η κατάργηση του Αγγελιόσημου

Η χρηματοδότηση των ταμείων των δημοσιογράφων γίνεται μέσω του Αγγελιόσημου. Υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις (η τελευταία του 2010), που γνωμοδοτούν ότι με το Αγγελιόσημο δεν πληρώνει ο διαφημιζόμενος τον δημοσιογράφο, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποτελεί φόρο υπέρ τρίτου (όπως σε άλλες περιπτώσεις).

Η κατάργηση του Αγγελιόσημου και η ένταξη των δημοσιογράφων σε άλλο ταμείο θα επιβαρύνει τον Ελληνικό Λαό, που, τώρα, δεν επιβαρύνεται, αφού:


  • Κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά την άμεση κρατική χρηματοδότηση, η κατάργησή του και μετάβαση σε σύστημα τριμερούς χρηματοδότησης θα επιβαρύνει το ελληνικό κράτος με την υποχρέωση άμεσης χρηματοδότησης των εντασσόμενων στον ενιαίο φορέα ασφαλιστικών σχέσεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, από την οποία μέχρι σήμερα απαλλάσσεται. Δεύτερον, κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά εργοδοτικές εισφορές, η κατάργησή του θα επιβαρύνει και εμμέσως το ελληνικό κράτος, στο βαθμό που το Δημόσιο υπό την ιδιότητά του ως εργοδότης (ΕΡΤ Α.Ε., ΑΠΕ-ΜΠΕ, γραφεία τύπου) θα υποχρεωθεί να καταβάλλει εφεξής πλήρεις εργοδοτικές εισφορές.
  • Ένα τέτοιο αποτέλεσμα αντιστρατεύεται ευθέως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης ενόψει του τριετούς προγράμματος του ΕΜΣ (άρθρο 3 παρ. Γ' του ν. 4336/2015, ΦΕΚ Α' 96, σ. 1014 επ.), και μάλιστα τόσο γενικά στην υποχρέωση για επίτευξη μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλεονάσματος και περιορισμό των δαπανών όσο και, ειδικότερα, σε εκείνη για περιορισμό των ετήσιων μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όλα τα άλλα καθεστώτα ασφάλισης μισθωτών, τόσο του γενικού φορέα (ΙΚΑ) όσο και των ειδικών ταμείων, βασίζονται στην αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης, σύμφωνα με την οποία το ασφαλιστικό κεφάλαιο σχηματίζεται από εισφορές εργοδοτών, εισφορές εργαζομένων και την κρατική χρηματοδότηση. Είναι σαφές ότι, αν καταργηθούν τα ταμεία των δημοσιογράφων, αυτός που θα επιβαρυνθεί τελικά θα είναι το κράτος, δηλαδή, ο Έλληνας φορολογούμενος...