Κλειστοί θα είναι, σήμερα, από τις 10 το πρωί, κεντρικοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη, για να διεξαχθούν οι εκδηλώσεις τιμής για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.


Οι εκδηλώσεις γίνονται στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος (Πλατεία Ελευθερίας, Λεωφ. Νίκης και Ε. Βενιζέλου) και την οργάνωση έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση (Ασκαβά), όπου θα ψάλει η Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ψαλμούς του Δαυίδ. Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τη σύμβουλο της Πρεσβείας του Ισραήλ Tammy Ben Haim, τον Περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Μωυσή Κωνσταντίνη και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο σκηνοθέτης κ. Μανούσος Μανουσάκης, η ταινία του οποίου, «Ουζερί Τσιτσάνη», εξιστορεί τον έρωτα δυο νέων διαφορετικών θρησκειών, καταμεσής της ναζιστικής κατοχής.

Θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Σε όλη αυτήν τη διάρκεια θα έχει διακοπεί  η κυκλοφορία περιμετρικά της πλατείας Ελευθερίας, ως εξής:

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας θα ισχύσουν στην Λεωφόρο Νίκης και στις οδούς Κουντουριώτη, Ίωνος Δραγούμη, Ελ. Βενιζέλου, Μητροπόλεως και Αγ.Μηνά. Από τις 10:00 έως 14:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στη Λεωφόρο Νίκης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ίωνος Δραγούμη και Ελ. Βενιζέλου, στην οδό Κουντουριώτου στο τμήμα της μεταξύ των οδών 26ης Οκτωβρίου (κόμβος Δικαστηρίων) και Ίωνος Δραγούμη, στην οδό Ίωνος Δραγούμη στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Λεωφόρο Νίκης, στην οδό Ελ. Βενιζέλου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Λεωφόρο Νίκης και Τσιμισκή, στην οδό Σαλαμίνος καθ' όλο το μήκος αυτής και στην οδό Μητροπόλεως στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ι.Δραγούμη και Ελ.Βενιζέλου.

Ήδη, από τις 07:00 έως τις 14:00 απαγορεύεται, όπου επιτρέπεται, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στην οδό Ίωνος Δραγούμη στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Λεωφόρο Νίκης, στην οδό Ελ. Βενιζέλου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Λεωφόρο Νίκης και Τσιμισκή, στην οδό Μητροπόλεως στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ι.Δραγούμη και Ελ.Βενιζέλου και στην οδό Αγ.Μηνά για μήκος δεκαπέντε(15) μέτρων εκατέρωθεν της οδού έμπροσθεν του Εβραϊκού Μουσείου.


Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των οδών Πολυτεχνείου, 26ης Οκτωβρίου, Εγνατία, Τσιμισκή και τους υπόλοιπους δρόμους του κεντρικού τομέα της πόλης.

Αλλαγές ισχύουν και στα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, τα οποία, ήδη, δεν προσεγγίζουν την πλατεία Ελευθερίας.