Φορολογική επίθεση με στόχο τα μικρά, αλλά κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, αναμένεται μέσα στο 2016. Η επικαλούμενη «φορολογική μεταρρύθμιση» που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχει προφανείς στόχους...


Στο «στόχαστρο» του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει τα μεσαία εισοδήματα, αυτά από 18.000-30.000 ευρώ. 

Ήδη, τα περισσότερα χρήματα, θα εισπραχθούν με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 

1. Από την αύξηση στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει έξτρα αναδρομικούς φόρους για το 2016 συνολικά 377 εκατ. ευρώ. Θα επιβαρυνούν όσοι εισέπραξαν από μισθούς ή συντάξεις, 30.000 ευρώ μέσα στο 2015, καθώς, η ειδική εισφορά αυξάνεται από το 1,4% στο 2%. Έτσι, όποιος ως τώρα πλήρωνε εισφορά αλληλεγγύης 420 ευρώ, θα πληρώσει 600.

2. Από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες το κράτος στοχεύει να εισπράξει 114 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Ο σχετικός συντελεστής αυξήθηκε ήδη στο 75% από 55%  για τα εισοδήματα του 2015 και θα ανέβει κι άλλο το 2016.

3. Επιβολή αφορολόγητου μόνον μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με 1.000.000 Έλληνες στη black list του «Τειρεσία» και τις τράπεζες να κρατούν ψηλά το ποσοστό της προμήθειας από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για πς εισπράξεις με μηχανήματα τύπου POS.

4. Χαράτσι ένα τοις χιλίοις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ προς στηριξη των υπό κατάρρευση ασφαλιστικών ταμείων. Μπορεί να φαίνεται ότι αφορά λίγους, όμως στην πραγματικότητα αφορά και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που εισπράττουν μέσω Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών (το γνωστό παλιό «μπλοκάκι») συνολικές αμοιβές που μπορεί να αφορούν έργο πολλών μηνών. 

5. Αύξηση στην φορολογία των αγροτών με την δικαιολογία της συγκράτησης της κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων. Θα εισπραχθούν 79 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος, 32 εκατ. από την αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματός τους και άλλα 13 εκ. ευρώ από την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών. 

6. Αύξηση προκαταβολής για τα νομικά πρόσωπα, στο ύψος των 150 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος υπολογίζει επιπλέον έσοδα 1,31 δισ. ευρώ από την αναμόρφωση του κώδικα για τον ΦΠΑ... 

7. Αύξηση των συντελεστών στο φόρο ασφαλίστρων, που θα επιφέρουν άλλα 90 εκ. ευρώ στον προυπολογισμό. 

8. Προϋπολογισμένα έσοδα 210 εκ. ευρώ από την αύξηση του ειδικού τέλους των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

9. Εισοδηματίες θα καταβάλουν 142,2 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015, καθώς αναμένεται να καθιερωθεί νέα φορολογική κλίμακα με αυξημένους τους ισχύοντες μέχρι τώρα συντελεστές, για όσους εισπράττουν νοίκια.

Κι όλα αυτά όταν μόνο μέσα στον περασμένο Νοέμβριο δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επειδή, απλά, οι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν...

Τι (άλλο) έρχεται

Κι αν αυτά υπάρχουν, ήδη, μέσω του προϋπολογισμού, είναι και τα μέτρα που έρχονται:

1. Ένταξη σε μια και μόνο κλίμακα της φορολόγησης των εισοδημάτων από όλες τις πηγές για κάθε φορολογούμενο. Έτσι. όσοι έχουν εισόδημα από διαφορετικές πηγές, όπως μισθοί και ενοίκια ή και ομόλογα κλπ, θα επιβαρυνθούν κατάλληλα ώστε «να βγει» ο τελικός εισπρακτικός στόχος. 
2. Διαμόρφωση πολλών κλιμακίων, ίσως και δέκα ακόμα και παραπάνω, για τους συντελεστές φορολόγησης.

3. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Οι 716 φοροαπαλλαγές που βρίσκονται σήμερα ακόμα σε ισχύ, κοστίζουν στον προϋπολογισμό 3 δια ευρώ.

4. Νέος ΕΝΦΙΑ. Σχεδιάζεται να μειωθούν τα αφορολόγητα όρια στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών. Παράλληλα οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων Θα οδηγήσουν σε αναδιάταξη της φορολογίας τους, αλλά το εισπρακτικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει!

5. Περιουσιολόγιο: Πλέον η φορολόγηση αντικειμένων που, για την πλειοψηφία των Ελλήνων είναι κληρονομιές, είναι σίγουρη.