Η μεγάλη μάχη «με την ολιγαρία και τον νεοφιλελευθερισμό» είναι ακόμη μπροστά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους συντρόφους του να είναι «έτοιμοι και για τους αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς, για να μείνουμε όρθιοι και να δώσουμε την μάχη». Εκτίμησε μάλιστα ότι μόνον έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χρήσιμος για τις κοινωνικές τάξεις τις οποίες εκπροσωπεί.

«Μάχη για την προστασία των συνταξιούχων»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ένα μεγάλο αγώνα για να υλοποιήσει μια ακόμη προεκλογική της δέσμευση, εκείνη για την προστασία των συνταξιούχων. Ο αγώνας για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού,ανέφερε, έχει στόχο να μην φορτώσει με μια ακόμη επώδυνη περικοπή συντάξεων τους συνταξιούχους.

«Είναι αγώνας που έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να δώσουμε για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε αυτόν τον αγώνα η κυβέρνηση θεώρησε ότι ήταν σκόπιμο να καλέσει σε συστράτευση τα κόμματα, όχι για να μοιραστεί την ευθύνη, αλλά για τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής «κόκκινης γραμμής» για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Κατήγγειλε, ωστόσο, την άρνηση να ανταποκριθούν σε αυτή την κόκκινη γραμμή «εκείνοι που ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων», ενώ πρόσθεσε ότι «θα καταφέρουμε να υψώσουμε ασπίδα προστασίας των συντάξεων».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υψώσει ασπίδα προστασίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα με την προστασία για την πρώτη κατοικία κόντρα στις σκληρές αρχικά απαιτήσεις των δανειστών».

«Σώσαμε το βιος των ανθρώπων και όχι τους τραπεζίτες»

Το στοίχημα του Ιουλίου δεν ήταν να σωθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, αλλά «να σωθεί το βιος των απλών ανθρώπων, αυτών που δεν είχαν την σπουδή να βγάλουν τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή ήταν μια επιλογή με ταξικό πρόσημο», ανέφερε.

«Η επιτυχής έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης αυτή στενοχώρησε ακραίους κύκλους και επιθετικά funds», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, την επιτάχυνση και τη γενίκευση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

«Ανθρώπινο πρόσωπο στην προσφυγική κρίση»
Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να αναδεικνύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, την ηθική υποχρέωση απέναντι στην προσφυγική κρίση, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυώμαστε την κοινωνική συνοχή στα πλαίσια μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης και συμφωνίας και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυώμαστε τη διεθνή θέση της χώρας».

«Αυτόνομη και συνεχής πρέπει να γίνει η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ»

Το κόμμα δεν μπορεί να παρακολουθεί απλά την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αποκτήσει συνυπευθυνότητα και οργανική σύνδεση με την κυβέρνηση, όχι για να συντηρεί τα πελατειακά δίκτυα που διατηρούσε το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά για να διαμεσολαβεί μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την μετατόπιση των κοινωνικών μετασχηματισμών, η παρουσία του κόμματος πρέπει να είναι αυτόνομη και συνεχής, να πληροφορεί, να εξηγεί να διδάσκει αλλά και να ακούει την κοινωνία», είπε.

«Το κόμμα μας δέχθηκε ένα πλήγμα το περασμένο καλοκαίρι,αλλά νομίζω ότι το έχουμε ξεπεράσει γιατί ο ίδιος ο λαός έδωσε την απάντηση στα πολιτικά διλήμματα που τέθηκαν μπροστά του», πρόσθεσε, ενώ για το στόχο του επικείμενου συνεδρίου, δήλωσε ότι «σήμερα έχουμε τη δύναμη και την αντοχή να ξεκινήσουμε μια μεγάλη πορεία για την αναγκαία πολιτική, ιδεολογική, 
προγραμματική ανασυγκρότηση του κόμματος με στόχο να εμπλέξουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση όλων μας. Υπόθεση όλων των κοινωνικών δυνάμεων», κατέληξε.