Τον ετήσιο προγραμματισμό των δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα του Τουρισμού για το 2016, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, χθες, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, στη διάρκεια της 30ης τακτικής συνεδρίασης.

Ο δήμος σκοπεύει να βελτιώσει -αλλά και να δημιουργήσει- τουριστικές υποδομές, να σχεδιάσει τουριστικές ζώνες, να λειτουργήσει τουριστικό περίπτερο στην Αριστοτέλους και άλλο ένα στο Λευκό Πύργο. Την ίδια στιγμή, το τουριστικό περίπτερο της Καμάρας, στέκει ρημαγμένο και βανδαλισμένο... Όσο για την πλατεία Αριστοτέλους, ήδη λειτουργεί το νοικιαζόμενο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου "γυάλινο".

Επίσης, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σκοπεύει να ενισχύσει τη διπλωματία των πόλεων με έμφαση στον εμπορικό και επενδυτικό τομέα, τον εκπαιδευτικό τουρισμό και με στόχευση στις λεγόμενες «ώριμες αγορές» (Άμστερνταμ, Μιλάνο, Μόσχα, Παρίσι, Κολωνία κ.ά.). Θα οργανώσει Fam trips (ταξίδια εξοικείωσης) και Press Trips (δημοσιογραφικές αποστολές) από το εξωτερικό και την Ελλάδα 

Σκοπεύει να προχωρήσει σε εκδόσεις, θεματικά έντυπα, να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και να δώσει καταχωρήσεις στον Τύπο -με το... αζημίωτο, φυσικά.  Θα πάρει, επίσης, μέρος, σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέσα στο πρόγραμμα είναι τα υπάρχοντα φεστιβάλ και εκδηλώσεις (Food Festival, Pride Parade).

Σκοπεύει, ακόμη, να στηρίξει συμμετοχικές δομές, όπως ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού (TCB) και συνέργειες με όμορους δήμους και με φορείς ιδιωτικούς εταίρους (Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ, ΕΕΘ, Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ.ά.) 

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Με ορίζοντα το 2020, ενισχύουμε την προσπάθεια για αλλαγή της τουριστικής φυσιογνωμίας της πόλης», δήλωσε. Κι εξήγγειλε την εκπόνηση ενός σύγχρονου σχεδιασμού.