Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και αραβικές χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο του υπουργείου Εξωτερικών καθώς όπως αποκάλυψε ο κ. Μάρδας το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΘ για τη διοργάνωση τριών επιχειρηματικών forum.


Τα δύο από αυτά θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη κι ένα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων από τις προαναφερθείσες περιοχές. Παράλληλα στα σκαριά βρίσκεται η διοργάνωση ετήσιου συνεδρίου και κλαδικών εκθέσεων με τη συμμετοχή επιχειρήσεων από τις εν λόγω οικονομικές ζώνες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Δημήτρης Μάρδας, ήταν κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης που οργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον  όμιλο HUMANS. Ο υφυπουργός παρουσίασε μία σειρά δράσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση της ελληνικής μεταποίησης. 

Θα ζητήσουμε τη βοήθεια των Αμερικάνων

Αναφερόμενος ο υφυπουργός στις δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάθεση υπεργολαβιών σε ελληνικές εταιρείες οπλικών συστημάτων, αλλά και για τη συνεργασία αμερικανικών επιχειρήσεων με ελληνικές εταιρείες software.

Επιπλέον ανέφερε ότι εντός του 2016 θα πραγματοποιηθούν 15 επιχειρηματικές αποστολές με την Κένυα να βρίσκεται στο σχετικό πρόγραμμα. Για τις εταιρείες τροφίμων που θέλουν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, ανέφερε ότι σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.agora.mfa.gr λίστα με όλα τα καταστήματα delicatessen στον κόσμο.

Ξεπουλάμε τα "κουφάρια" των πρώην εργοστασίων της Σίνδου

Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο αξιοποίησης από την Ελλάδα των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που προβλέπουν την εν δυνάμει προστασία της εγχώριας παραγωγής κάτω από συνθήκες κρίσης. Συγκεκριμένα, η χώρα μας θα ζητήσει να ενταχθούν στο καθεστώς αυτό κλάδοι που συνδέονται με τις κρατικές προμήθειες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υφυπουργός, στην αξιοποίηση των βιομηχανικών «κουφαριών», μέσα από την πώλησή τους σε χαμηλή τιμή. Πιο συγκεκριμένα τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, επιδιώκουν συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ανήκει η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ώστε να διατεθούν προς πώληση τα άδεια βιομηχανικά κτήρια στη Σίνδο σε ξένους επενδυτές σε χαμηλή τιμή.  Μάλιστα, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει σε επιχειρηματίες οδηγό όπου έχουν καταγραφεί τα βιομηχανικά κουφάρια του Κιλκίς.

Κεντρική στρατηγική στη μεταποίηση ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Την ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη έξι σημείων για την ανάκαμψη της ελληνικής μεταποίησης, που βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, επισήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια 

Κάνοντας μία αναδρομή στη τρέχουσα χρονιά ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογράμμισε  ότι «το 2015 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τον εφιάλτη της ακραίας αβεβαιότητας, από τη διακοπή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και από την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων».

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στο οριακό σημείο που έχουν φθάσει οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, η έξοδος από την κρίση θα προκύψει μόνο από την έμπρακτη υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Για αυτό ο μικρομεσαίος επιχειρηματικός κόσμος της μεταποίησης ζητά από την κυβέρνηση να υλοποιηθούν μέτρα που θα αυξήσουν άμεσα τη ρευστότητα και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα  προκειμένου να διασωθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να αναπνεύσουν κοινωνία και επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος καταθέτοντας μία δέσμη έξι μέτρων προκειμένου να μπει σε εντατικότερη τροχιά ο κλάδος της μεταποίησης. 

Πιο συγκριμένα το ΒΕΘ ζητά:

  • τη διαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη της μεταποίησης,
  • μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας για την επιβίωση των μεταποιητικών επιχειρήσεων,
  • καμία αύξηση εργοδοτικών εισφορών, 
  • μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, με μείωση του κόστους ενέργειας και την κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών και επιβαρύνσεων που αυξάνουν το κόστος παραγωγής,
  • απλοποίηση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
  • άμεση πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

«Οφείλουμε να διαμορφώσουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, ο οποίος θα ισχύει ανεξάρτητα από τις εναλλαγές των κομμάτων στην κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα για νηφαλιότητα και συναίνεση, μακριά από ιδεολογικές εμμονές και προκαταλήψεις. Είναι η ώρα για ρεαλιστικές και αποτελεσματικές πολιτικές, με στόχο την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.