Το salonicanews.com, όπως πάντα, έτσι και σήμερα, συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΜ-Θ, ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Αυτήν τη φορά υπάρχει ένας, επιπλέον, λόγος συμμετοχής: Το θέμα του ασφαλιστικού. Το ταμείο των δημοσιογράφων, το οποίο, ως σήμερα, δεν επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο, καθώς το κράτος δεν συμμετείχε σ αυτό, κινδυνεύει. Τόσο το ταμείο κύριας ασφάλισης (το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), όσο και το ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΕΔΟΕΑΠ).

Κύριο έσοδο των δύο αυτών ταμείων, εκτός, φυσικά, των εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτικών εισφορών (όταν καταβάλλονταν, αφού οι περισσότεροι επιχειρηματίες ακολουθούν την τακτική των ρυθμίσεων μέσω δόσεων, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις κάποιων που επιχορηγήθηκαν από το κράτος για να ξεχρεώσουν ταμεία και απολυθέντες, αλλά δεν το έκαναν) είναι το Αγγελιόσημο. Με την κατάργησή του και την αντικατάστασή του με φόρο, το κράτος θα εισπράττει χρήματα τα οποία θα πρέπει, στη συνέχεια, να αποδίδει στα ταμεία τα οποία, τώρα, δεν επιχορηγεί. Ίσα βάρκα, ίσα νερά...

Επιπροσθέτως, το επάγγελμα του δημοσιογράφου βουλιάζει (με ευθύνες όλων). Αυτήν τη στιγμή, τα ιδιωτικά ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα, επιβάλουν στους εργαζόμενους ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ειδικά οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρονικό τύπο είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας για 200 και 250 ευρώ το μήνα. Τα κρατικά ΜΜΕ, όπως και τα δημοτικά, αμείβουν τους εργαζόμενους δημοσιογράφους με όσα προβλέπονται σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, μετατρέποντάς τους σε δημοσίους υπαλλήλους, άμεσα εξαρτώμενους από τους εκάστοτε υπουργούς.

Στον κόσμο έχει περάσει, πλέον, η εντύπωση (μέσω συστημικών ΜΜΕ που χρησιμοποιούν αντισυστημικές μεθόδους) ότι η ενημέρωση είναι ελεύθερη, ασταμάτητη και μπορεί να τη διαθέσει ο καθένας. Δίνει έτσι την εντύπωση πως η δημοσιογραφία είναι ένα ανοικτό επάγγελμα, το οποίο μπορεί να ασκήσει ο καθένας, χωρίς να λέει πουθενά ότι, βασικός ρόλος του δημοσιογράφου, είναι η επιλογή των ειδήσεων, η προβολή τους με βαθμό σπουδαιότητας και η αναφορά όλων των πηγών, με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Αντίθετα, με την τακτική που έχει επικρατήσει, ερήμην των δημοσιογράφων, είτε με συνευθύνη κάποιων κακών επαγγελματιών του χώρου (υπάρχουν κι αυτοί) σήμερα γίνεται συνεχής προβολή "ειδήσεων", "δηλώσεων" και "ανακοινώσεων", άκριτα, δίνοντας στο κοινό την εντύπωση της πλήρους ελευθερίας και του πλουραλισμού, ενώ στην πραγματικότητα γίνεται πλήρης και απόλυτος έλεγχος της πληροφορίας που πρέπει να περάσει και που πρέπει να "μείνει" στον αποδέκτη, με τη λογική της νέας προπαγάνδας: "Μην "κόβεις" ειδήσεις. Δώσε τόσο πολλές που να μην μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει, ώστε να μπορείς να προβάλεις αυτό που θέλεις, μέσω της επανάληψης".

Η σημερινή πραγματικότητα στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης είναι μία: Ελάχιστες θέσεις εργασίας -κι αυτές που υπάρχουν, κακοπληρωμένες, με συνθήκες άθλιες. Ο δημοσιογράφος μετατράπηκε σε κυνηγό του μεροκάματου, που δεν έχει χρόνο να ασκήσει το λειτούργημά του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η απ-ασφάλισή του, η ένταξή του σε ταμεία κρατικοδίαιτα, έρχεται να τον εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα, αναγκάζει το ίδιο το κράτος να συντηρεί ταμείο στο οποίο, ως τώρα, δεν είχε συμμετοχή.

Μέσα σε όλα αυτά, καταθέτουμε μια πρόταση: Ο ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ να δεχτούν, με τροποποίηση του σχετικού νόμου, στις τάξεις τους, εργαζόμενους στις ηλεκτρονικές εφημερίδες (sites και portal), με αναλογική συμμετοχή και αναλογικές παροχές, ώστε να διασφαλίσει, μέσω των εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών, επιπλέον έσοδα και να μην αποκλείει ανθρώπους που εργάζονται στον Τύπο, αλλά δεν λαμβάνουν παροχές, όπως οι συνάδελφοί τους.

Ειδήσεις, ξανά, από το salonicanews.com μετά τις 6 π.μ. της Τετάρτης 3 Δεκεμβρίου 2015.