Την πιο πεσιμιστική άποψη για την οικονομία της χώρα τους, την έχουν οι Έλληνες. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην σχετική ερώτηση, το 97% των Ελλήνων θεωρεί την κατάσταση "εντελώς άσχημη", ενώ μόλις το 3% την θεωρεί "εντελώς καλή".


Η συγκεκριμένη επίδοση τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη των 28, πίσω ακόμα και από την Πορτογαλία, που το ποσοστό της αρνητικής γνώμης φτάνει στο 91%. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί είναι οι πιο ικανοποιημένοι πολίτες της ΕΕ από την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, σε ποσοστό 86%.




Οι Έλληνες είναι επίσης και οι πιο πεσιμιστές Ευρωπαίοι αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ, καθώς το 63% των ερωτηθέντων απάντησε "εντελώς απαισιόδοξος", ενώ "εντελώς αισιόδοξος" δήλωσε το 34%. Οι πλέον αισιόδοξοι Ευρωπαίοι είναι οι Ιρλανδοί που απάντησαν θετικά σε ποσοστό 76%.



Ως προς το ερώτημα "κατά πόσο νοιώθετε πολίτης της ΕΕ", οι απαντήσεις ήταν μοιρασμένες. Νοιώθουμε 50% Έλληνες και 50% πολίτες της Ένωσης, αποτέλεσμα που μας κατατάσσει τέταρτους από το τέλος. Λιγότερο πολίτες της ΕΕ νοιώθουν οι Βούλγαροι σε ποσοστό 52%.