Ιδέα δεν έχουν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας για το "Σχέδιο" για το προσφυγικό, που είδε το φως της δημοσιότητας στη σημερινή "Καθημερινή" και, σύμφωνα με το οποίο, θα δημιουργηθούν χώροι συγκέντρωσης σε επτά στρατόπεδα!


Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προς τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μουζάλα, η οποία κοινοποιείται στοω υπουργοό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και την υφυπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά!

Κι όμως, το δημοσίευμα αναφέρει, επί λέξη, τα εξής: «Ο όλος σχεδιασμός γίνεται με ευθύνη των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά  και της ευρύτερης περιοχής , του Στρατού, ανθρωπιστικών οργανώσεων και τεχνικών υπηρεσιών, και  αναμένεται να είναι έτοιμος τις επόμενες ημέρες. Εν συνεχεία θα σταλεί στον αρμόδιο για το  Μεταναστευτικό υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος είναι ενήμερος για την όλη διαδικασία». 

Στην επιστολή της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας αναφέρεται πως "οι φερόμενοι ως πρωτοβουλιακά συμμετέχοντες στον ως άνω «σχεδιασμό» Δήμοι, όσο και το συλλογικό τους όργανο, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ΔΕΝ «είναι ενήμεροι για την όλη διαδικασία» και, με μεγάλη έκπληξη, την πληροφορούνται από τον Τύπο"!

Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν να μάθουν το περίφημο σχεδιασμό στον οποίο καλούνται να πάρουν μέρος! "Ως Δήμοι, αλλά και ως ΠΕΔ, έχουμε όλη την καλή διάθεση και την προθυμία και να  συνδράμουμε, υπερβάλλοντας τις δυνάμεις μας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που  ανακύπτουν και πολλαπλασιάζονται, καθώς συνεχίζονται αμείωτες οι προσφυγικές-μεταναστευτικές  ροές. Έχουμε αποδείξει και αποδεικνύουμε καθημερινά, στην πράξη, την ευαισθησία της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και την μέχρις αυτοθυσίας προσφορά της, με την παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης τόσο προς τους συνανθρώπους μας που βαδίζουν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης,  όσο και προς τον οικείο Δήμο Παιονίας, που αποτελεί την μοναδική έξοδο προς την Ευρώπη όλου του προσφυγικού-μεταναστευτικού ρεύματος και που επωμίζεται βάρη δυσβάστακτα και φορτία εντελώς  αναντίστοιχα προς τις θεσμικές, τις οικονομικές και τις λειτουργικές δυνατότητες ενός ΟΤΑ.  Όμως, εντελώς ξαφνικά, μαθαίνουμε από τον τύπο πως «οι τοπικές αρχές» εκπονούν σχέδια  για την υποδοχή όλων αυτών των ροών σε στρατόπεδα «πέριξ της Θεσσαλονίκης», - κι αυτό συμβαίνει  ενώ οι ίδιες οι τοπικές αρχές ΔΕΝ έχουν καμία σχετική ενημέρωση για κανένα, τοπικό ή ευρύτερο,  σχεδιασμό που μάλιστα «αναμένεται να είναι έτοιμος τις επόμενες ημέρες»", τονίζουν! 

Ιδέα δεν έχουν και για τα επτά στρατόπεδα στα οποία θα στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες , ενώ διαψεύδουν και το ότι πριν δέκα μέρες έγινε σύσκεψη δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και του Νομού Θεσσαλονίκης  για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος σε τοπικό επίπεδο, κάτι που φέρεται να δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης! Μάλιστα, στην επιστολή της η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι στα διοικητικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης δε βρίσκεται κανένα από τα επτά υποψήφια προς φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στρατόπεδα!

Η ΚΕΔΕ Κ. Μακεδονίας ζητά συνάντηση-σύσκεψη, -με την συμμετοχή των αρμοδίων Υπουργείων και της Περιφερειακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης-, "στην οποία η Κυβέρνηση να καταθέσει ένα  συγκεκριμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Να  μας πει, δηλαδή, τι σκέπτεται, τι θέλει να κάνει, σε ποια σημεία της Χώρας και πώς. Αφού  καταλήξουμε και συναποφασίσουμε, να προχωρήσουμε σε άμεση υλοποίηση. Συλλογικά, και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά, χωρίς αιφνιδιασμούς και αποκλεισμούς. Σοβαρά και  συγκροτημένα, χωρίς εντυπωσιασμούς και ωραιοποιήσεις. Τώρα και όχι αργότερα"...