Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3, στο νέο αφιέρωμά της με τίτλο Γαλλική Τρυφ(ο)ερότητα, παρουσιάζει αύριο, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015 στις 21:00 στον κινηματογράφο Βακούρα 2
(Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) το αριστουργηματικό βραβευμένο δράμα του Φρανσουά Τρυφό Τα 400 χτυπήματα (Γαλλία, 1959, ασπρόμαυρη, 99'). Παίζουν: Ζαν Πιέρ Λεό, Κλερ Μοριέ, Αλμπέρ Ρεμί, Γκυ Ντεκόμπλ.


Η ταινία είναι μια ευγενική προσφορά της New Star και του κ. Bελισάριου Κοσυβάκη, ενώ η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ. Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση της κ. Τζίας Γιοβάνη από την εφημερίδα “Ριζοσπάστης”. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Ο παντοτινός νεανικός αντικομφορμισμός ενάντια στο κατεστημένο.

Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία ενός 15χρονου αγοριού, που υποφέρει από έλλειψη προσοχής και μετατρέπεται σε μικροκακοποιό από αντίδραση.

Όπως επισημαίνει και η Τζία Γιοβάνη, ο Φρανσουά Τρυφό ήταν 27 χρονών όταν γύρισε «Τα 400 Χτυπήματα» με δάνειο 75.000 δολαρίων από τον πεθερό του. Μια ταινία λυρική, με παντελή όμως απουσία συναισθηματισμού, με έναν έφηβο Παριζιάνο από τις γκρίζες γειτονιές στο επίκεντρο. Στο ρόλο του 15χρονου Αντουάν Ντουανέλ ο ηθοποιός Ζαν - Πιερ Λεό, alter ego του Τρυφό και το πρόσωπο της νουβέλ βαγκ προς τα έξω. 

Ο σκηνοθέτης αφιέρωσε το φιλμ του στον κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου Αντρέ Μπαζέν, ο οποίος πέθανε μόλις τη δεύτερη μέρα των γυρισμάτων. Η ταινία «Τα 400 Χτυπήματα» παραπέμπει ενσυνείδητα στην ταινία του Ζαν Βιγκό «Zerode conduite» από το 1933 και εντάσσεται στην παράδοση του γαλλικού κινηματογράφου για παιδιά και εφήβους.

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ «400 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ»

1. Για τον σαφέστατο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα της ως πρώτης ταινίας του Τρυφό.
2. Για το αρχόμενο συνεχές χάπενινγκ με τον Ζαν Πιέρ Λεό.
3. Για τη σαφή συμμετοχή στη νουβέλ βαγκ με διαδικασίες διαφορετικές από του Γκοντάρ και του Σαμπρόλ.
4. Για τη σαφέστατη συγγένεια με το σινεμά του αβανγκαρντίστα Ζαν Βιγκό.
5. Γιατί στην ιδεολογία του βγάζει το πνεύμα του επερχόμενου γαλλικού Μάη.
6. Γιατί ο Τρυφό αποδέχεται την παραβατικότητα του μικρού ήρωα όχι μόνο ως σημείο αναφοράς στον εαυτό του, αλλά γιατί τη θεωρεί δικαιολογημένη.
7. Για τον εξαιρετικό συνδυασμό ντοκυμαντέρ και μυθοπλασίας.
8. Για την επίθεση σε όλες τις δομές του αστικού κατεστημένου.
9. Για τη διαχείριση ενός πληθωρικού λόγου που ανατρέπει τις συμβάσεις της αστικής δραματουργίας.
10. Γιατί έρχονται να συμπληρώσουν ανάλογες ταινίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.


Την επόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016 η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 προβάλλει στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος το παραγνωρισμένο αριστούργημα του Φρανσουά Τρυφό Το απαλό δέρμα (1964).