Το θέμα του συνταξιοδοτικού επιλέγουν, για πρώτο, οι περισσότερες από τις εφημερίδες. Υπάρχει και το φορολογικό, η Παιδεία, τα Νεοδημοκρατικά, φυσικά το μετρό (για τις τοπικές), ενώ μία επιμένει πως ήρθε η Ανάπτυξη...


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Ποιος πολιτικός είναι στη λίστα της UBS

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στις συγκεκριμένες λίστες περιλαμβάνεται και πολιτικός αρχηγός που τολμάει να κουνάει από το βήμα της Βουλής τον δείκτη, του δακτύλου του και συνηθίζει να ζητάει να μπουν όλοι φυλακή τη στιγμή που ο ίδιος πρωτοστατεί στην διακίνηση μαύρου χρήματος... Σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο πασίγνωστος πολιτικός αρχηγός βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, αφού βλέπει να τα χάνει όλα"...

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Βάζουν άγρια χέρι σε όλες τις ιδιοκτησίες

"Δανειστές και κυβέρνηση θέλουν ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, καθώς μέσα στο 2016 όλοι οι Έλληνες θα κληθούν να δηλώσουν όχι μόνο ακίνητα και Ι.Χ., αλλά και καταθέσεις, τιμαλφή, έργα τέχνης και ό,τι χωράει ο vous, προκειμένου να καταγραφεί η συνολική περιουσία του ελληνικού λαού. Αυτό θα αποτελέσει το προανάκρουσμα για εφάπαξ περιουσιακό φόρο", υποστηρίζει η εφημερίδα. 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Σχολές ιδιωτικές (χωρίς εξετάσεις) στα πανεπιστήμια».

Η εφημερίδα γράφει: «Πρόταση-βόμβα για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων υψηλής ζήτησης (Ιατρική, Πολυτεχνικές Σχολές κλπ) με δίδακτρα πέφτει το επόμενο διάστημα στο τραπέζι του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, η αυλαία του οποίου άνοιξε προχθές με την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής».

ΕΘΝΟΣ: «Αλλάζουν όλα για τους φόρους το 2016».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Έξι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων σχεδιάζει για το 2016 η κυβέρνηση με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και το χτύπημα της φοροδιαφυγής».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αγιορείτης μοναχός: Μετανοήστε κ. πρωθυπουργέ!

Η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολή του μοναχού Αρσενίου, από τη σκήτη Κουτλουμουσίου, που αφορά την απόφαση του πρωθυπουργού για το σύμφωνο συμβίωσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Πώς ψήφισαν οι νεοδημοκράτες σε κάθε δήμο και περιφέρεια».

Η εφημερίδα γράφει: «Στο Λεκανοπέδιο και την Κεντρική Μακεδονία εστιάζουν τη μάχη του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα επιτελεία των μονομάχων αναλύουν τα ποσοστά που έλαβαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της Ν.Δ. την πρώτη Κυριακή».

ΕΣΤΙΑ: «Παράνομος ο φόρος στις συναλλαγές».

Η εφημερίδα αναφέρει: «Προ των πυλών είναι η επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, σε ποσοστό που εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο ένα τοις χιλίοις για κάθε συναλλαγή άνω των χιλίων ευρώ».

Η ΑΥΓΗ: «Σε θέση μάχης για τις συντάξεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «σε σκληρή αντιπαράθεση, ενδεχομένως και σύγκρουση, για τις συντάξεις οδηγούνται κυβέρνηση και δανειστές, καθώς λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της ελληνικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το ΔΝΤ, πρωτίστως, εμφανίζεται εμμονικό σε περαιτέρω περικοπές».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Ασφαλιστικές δικλίδες».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Κυβερνητικός στόχος να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα οι κύριες συντάξεις, ενώ σκληρή μάχη θα δοθεί για τις επικουρικές, οι οποίες έχουν υποστεί ήδη μείωση. Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει σειρά αντιπροτάσεων στους δανειστές, που φτάνουν στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Πρόταση 50-50 για το ασφαλιστικό».

Η εφημερίδα επισημαίνει: «Στην πρόταση προς τους εταίρους για κάλυψη του κενού στο ασφαλιστικό κατά 50% από αύξηση των εσόδων και κατά 50% από περικοπές σε επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα προσανατολίζεται η κυβέρνηση».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παίρνουν μπρος οι μετροπόντικες 

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, "τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εργασίες Στόχος η ολοκλήρωση του έργου το 2020 ■ Από βδομάδα ξεκινά η σταδιακή επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού στον κατασκευαστικό τομέα και στις αρχαιολογικές εργασίες. ■ Εντός του Ιανουαρίου θα υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών. ■ Τον Φεβρουάριο αρχίζουν εκ νέου οι δύο μετροπόντικες τη διάνοιξη των υπολειπόμενων σηράγγων της κύριας γραμμής".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Νέες αποφάσεις και πρωτοβουλίες μπροστά στην απεργία το Γενάρη».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Απεργιακή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό ετοιμάζουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για απεργία και να δουλέψουν για τη μαζικότητα και την επιτυχία της».

ΤΑ ΝΕΑ: «Τέλη και εισφορά στο ζύγι του Ασφαλιστικού».

Η εφημερίδα αναφέρει: «Αναζητώντας τη λύση για να αποφύγει περικοπές στις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση ζυγίζει τις εναλλακτικές της επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Ζητούμενο είναι η εξασφάλιση 700 εκατ. ευρώ και η πολιτική αποδοχή του μέτρου στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οι δανειστές αναμένεται να διατυπώσουν επιφυλάξεις και για τα δύο μέτρα».

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: «2016...μποναμάδες».

Η εφημερίδα γράφει: «Με το "καλημέρα" της νέας χρονιάς ξεκινούν τα ...βάσανα για την κυβέρνηση και τα εκατομμύρια των Ελλήνων, οι οποίοι περιμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους για να πληροφορηθούν ποια θα είναι η σύνταξη, ο μισθός και το επίδομά τους, πώς θα διαχειρίζεται η τράπεζα το "κόκκινο" δάνειό τους αλλά και ποιοι θα είναι οι φόροι που θα πρέπει να πληρώσουν κατά τη διάρκεια του 2016».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Restart» για το Μετρό με ορίζοντα το 2020

"Το πολύπαθο έργο που έχει ταλαιπωρήσει επί χρόνια τους πολίτες και την εμπορική δραστηριότητα της συμπρωτεύουσας, βγαίνει από το τέλμα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου κάνει «restart» μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2016", γράφει η εφημερίδα για τις χθεσινές δηλώσεις Σπίρτζη

ESPRESSO: Τι φέρνει το 2016

Η εφημερίδα επικαλείται την αριθμολογία και δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες της να... μαντέψουν τι θα τους συμβεί μέσα στον χρόνο που έρχεται.

Kontranews: «Σε τροχιά ανάπτυξης μπαίνει η χώρα».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Μετά την ψήφιση και της τελευταίας εκκρεμότητας του ασφαλιστικού η χώρα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ οι ξένοι τοκογλύφοι δανειστές είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, γεγονός που θα έχει πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

STAR PRESS: 15χρονος βίασε 10χρονη και θέλει να την παντρευτεί

"Σοκ προκαλεί στην κοινωνία της Ρόδου ο βιασμός ενός μικρού κοριτσιού ηλικίας μόλις 10 χρόνων από 15χρονο παρουσία των γονιών του, οι οποίοι, μάλιστα, φέρεται να τον βοήθησαν στην αποτρόπαια πράξη του", γράφει η εφημερίδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Δικαστική "ασυλία" για την α΄κατοικία».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποζητούν αγωνιωδώς τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες δανειολήπτες. Στήνονται από τα ξημερώματα έξω από τα Ειρηνοδικεία επιδιώκοντας να υποβάλουν αιτήσεις διευθέτησης των χρεών τους και εξαίρεσης της κύριας στέγης τους από την εκποίηση της περιουσίας τους, λίγο πριν εκπνεύσουν οι παλιές και ευνοϊκότερες διατάξεις του νόμου Κατσέλη».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Ισοδύναμα-δίκοπο μαχαίρι».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι έτοιμη η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησής τους».