Συστάσεις στο προσωπικό να αποφύγει όσο γίνεται τα e-mails για μία εβδομάδα, προκειμένου να καταπολεμηθεί το στρες, απηύθυνε μια ιταλική εταιρεία.


Η διοίκηση της εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας Gabel, η οποία εδρεύει στο Κόμο του ιταλικού βορρά, διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο των εισερχομένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, οι διοικούντες την εταιρεία ανέθεσαν σε κάποιον ειδικό να μιλήσει με τους εργαζομένους σχετικά με τις κύριες ανησυχίες τους σε ό,τι αφορά τη δουλειά, με τους περισσότερους να αναφέρουν ότι η διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και ειδικά των μηνυμάτων που ανταλλάσσονταν μεταξύ των στελεχών της επιχείρησης, τους προκαλεί ιδιαίτερο άγχος.

Το γεγονός αυτό ώθησε τη διοίκηση της εταιρείας να προτείνει μια λύση, η οποία - κάπως ειρωνικά - εστάλη στο προσωπικό μέσω… ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Μαζί θα ξεκινήσουμε ένα πείραμα, που θα μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, όταν οι άνθρωποι μιλούσαν περισσότερο», έγραψε στο μήνυμά του προς τους εργαζομένους ο διευθύνων σύμβουλος Εμίλιο Κολόμπο, παροτρύνοντάς τους να μην χρησιμοποιούν το e-mail τους για την εβδομάδα που μας πέρασε, τουλάχιστον για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, για να υπάρξει, όπως είπε, «μια πιο άμεση και στενή επαφή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρείας Μικέλε Μολτράσιο δήλωσε στο BBC ότι οι υπάλληλοι ανακαλύπτουν ξανά τη χαρά του… να συναντιούνται και να συνομιλούν, αντί να γράφουν. Όπως πρόσθεσε, οι εργαζόμενοι χαιρέτισαν την κίνηση, αν και δεν ήταν εύκολο να σταματήσουν μία τόσο «βαθιά ριζωμένη» πρακτική, ενώ αποκάλυψε ότι και ο ίδιος αποφεύγει να ελέγξει το e-mail του.

«Ακόμα και αν από την επόμενη εβδομάδα επιστρέψουμε στη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτές οι ημέρες πειραματισμού είναι πολύ χρήσιμες, ώστε να κατανοήσουμε και να επανεξετάσουμε τις μεθόδους και τον ρυθμό της εργασίας», συνέχισε ο πρόεδρος.

Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο υψηλός όγκος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αυξάνει τα επίπεδα του άγχους στην εργασία, αναφέρει το BBC. Ερευνητές το 2013 συσχέτισαν την αύξηση των καρδιακών ρυθμών και της αρτηριακής πίεσης με τον μεγάλο όγκο εισερχομένων μηνυμάτων, ενώ μελέτη του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια διαπίστωσε ότι η περιορισμένη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει «σημαντικά» τα επίπεδα άγχους των ανθρώπων.

από το naftemporiki.gr