Μια νέα θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά εγκαινιάζει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη.


"Η νέα αυτή δομή δείχνει συμβολικά αλλά και χειροπιαστά το δρόμο της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας. Όχι η τιμωρία από μόνη της, αλλά ο συλλογικός και ατομικός ταυτόχρονα αγώνας αλλαγής απομακρύνει από τη δυστυχία, το έγκλημα και τον κίνδυνο επανάληψής του", υπογραμμίζεται για τη μονάδα σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο, με την ευκαιρία, υπερασπίζεται το νόμο 4322/2015 (τον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλου), υποστηρίζοντας πως "έγινε πρώτα μια προσπάθεια για την ορθολογική αποσυμφόρηση των φυλακών, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να αναπτυχθεί η δημιουργία δομών υγείας, απεξάρτησης και εκπαίδευσης". 

Η μονάδα έχει χωρητικότητα 84 ατόμων (κρατουμένων/θεραπευομένων) και οργανώνεαι με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μετά την αποφυλάκιση όσοι έχουν περάσει απ' αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν στις ανάλογες δομές που λειτουργούν στην κοινότητα, ώστε να ολοκληρώσουν την κοινωνική τους επανένταξη.