Απεργούν σήμερα, Τετάρτη 4 και αύριο Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015, οι πλοηγοί, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν στις 48ωρες κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών, στο πλαίσιο της απεργίας της ΠΟΥΕΝ.


Όπως υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους, διαμαρτύρονται για "την απαξίωση του δημοσίου τομέα εν γένει και της Πλοηγικής Υπηρεσίας ειδικότερα".

Ζητούν απόσυρση ή τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος υπ' αριθμ. 103, πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων της Πλοηγικής Υπηρεσίας με μόνιμους πλοηγούς που θα προσληφθούν κατόπιν της νόμιμης διαγωνιστικής διαδικασίας, "αφού η Πλοηγική Υπηρεσία για λόγους δημοσίου συμφέροντος έχει ρητά εξαιρεθεί από όλες τις απαγορεύσεις των μνημονιακών νόμων".

Καταγγέλλουν "την εμμονή της Διοίκησης του ΟΛΘ στην πρόσληψη εκτάκτων πλοηγών, που αντίκειται στο νόμο και υποβαθμίζει την Υπηρεσία, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και  την κατάργηση της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας και στην μετατροπή της σε τμήμα -που την υποβαθμίζει ,  δεν  εξυπηρετεί  το συμφέρον της υπηρεσίας αλλά  δημιουργεί  πλείστα όσα λειτουργικά προβλήματα".

Υπογραμμίζουν ότι όλες οι δαπάνες της Πλοηγικής Υπηρεσίας βαρύνουν το κεφάλαιο αυτής που δεν χρηματοδοτείται ούτε επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας στους σταθμούς υπηρετεί μόνο το προσωπικό ασφαλείας.