Χιλιάδες ήταν αυτοί που διαμαρυρήθηκαν, χθες, στη Θεσσαλονίκη, κατά της κυβερνητικής πολιτικής, με το παράδοξο μεταξύ των διαδηλωτών να είναι και αυτοί που... είναι υπεύθυνοι για την πολιτική αυτή: Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.


Η παρουσία τους, πάντως, στη Θεσσαλονίκη, ήταν ιδιαίτερα διακριτική, αντίθετα, για παράδειγμα, από την Κατερίνη που... πήραν και το λόγο στη συγκέντρωση, για να κατακεραυνώσουν την... δική τους κυβέρνηση!

Την πορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ακολουθούθησαν 3.500 άτομα, του ΠΑΜΕ 3.000 και την πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 500 άτομα.

Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλλιλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, τόνισε κατά την 0μιλία του ότι: «Η δημιουργική ασάφεια των περασμένων μηνών, η επιμονή στο δημοψήφισμα, τα capital controls και το «κλείσιμο» των τραπεζών από τη μια και η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών από την άλλη να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη της Αλληλεγγύης και των λαών και να λειτουργήσουν εχθρικά και εκδικητικά, αναγκάζουν μια ολόκληρη χώρα και έναν περήφανο λαό να ζήσει στα όρια της ανέχειας. Το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση δίνει μια μικρή ανάσα στην ρημαγμένη ελληνική οικονομία στερεί όμως τον αέρα των Ελλήνων πολιτών, αφού τα νέα μέτρα και οι πρόσθετοι φόροι θα σφίγγουν καθημερινά όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των εργαζομένων».

Στην πλατεία Δικαστηρίων η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Με σύνθημα «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, διαδηλώνοντας κατά της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Η πορεία, μέσω Εγνατίας, Αγίαςς Σοφίας, Παύλου Μελά, Τσιμισκή και Νίκης κατέληξε στην πύλη του λιμανιού, με τους απεργούς να εκφράζουν την εναντίωσή τους στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων,.

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δικαστηρίων, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. 



Στην κεντρική εξέδρα το σύνθημα με την υπογραφή του ΠΑΜΕ ανάγραφε «Όχι στη διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Κάτω οι φόροι».


Ένταση στην πορεία

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής πορείας, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου έγραψαν συνθήματα με σπρέι σε βιτρίνες καταστημάτων, πέταξαν μπογιές σε ανοιχτά καταστήματα, ενώ προσπάθησαν να σπάσουν και βιτρίνα σε κεντρικό πολυκατάστημα. Το αποτέλεσμα ήταν, με το που έφυγαν οι διαδηλωτές, οι προϊστάμενοι των καταστημάτων να βγάλουν το προσωπικό στο πεζοδρόμιο για να καθαρίσει τα τζάμια...

 Η ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι που έχει αναλάβει τη φύλαξη του Εμπορικού Κέντρου Πλατεία, κατέβασε τα σιδερένια στόρια και η έξοδος όσων βρίσκονταν εκεί γινόταν από την πύλη της Βασ. Ηρακλείου.

Με ψήφισμα το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ, ζητούν την «άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

Παρόντες στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ ήταν και οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Και... μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας

Στελέχη της Λαϊκής Ενότητας που πριν μερικούς μήνες ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Λίτσα Αμανατίδου και η Ιωάννα Γαϊτάνη, πήραν μέρος στην πορεία. Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν, μαζί με άλλα μέλη της ΛΑΕ, μπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία, τα οποία φυλάσσονταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα... παρατράγουδα του ΥΜΑΘ

Έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης έφθασαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που πραγματοποίησαν νωρίτερα πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, πέταξαν δύο κροτίδες και άναψαν μια… μικρή φωτιά στην Αγίου Δημητρίου, ακριβώς μπροστά από το ΥΜΑΘ. Τα ΜΑΤ απάντησαν με βομβίδες κρότου - λάμψης.

Επίσης, έκαψαν και μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έριξαν και λάδια στον δρόμο.


Τα ίδια άτομα εισέβαλαν στο παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, που βρίσκεται έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου (στην Ιασωνίδου) κι έβαψαν με μαύρο σπρέι τα πρόσωπα των αγίων στις αγιογραφίες.

Η παρουσία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε... πορεία!

Ένταση σημειώθηκε έξω από το εργατικό κέντρο Κατερίνης κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης.

Η παρουσία του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Καστόρη και των στελεχών του κόμματος προκάλεσε την οργή των πολιτών - μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας και στα μέλη του Πιερικού Μετώπου Κοινωνικής Αντίστασης με αποτέλεσμα να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Εσείς ψηφίσατε το μνημόνιο αυτό, τι ήρθατε να κάνετε σήμερα εδώ».

Σύμφωνα με το lefteria.blogspot.gr, τα επεισόδια άρχισαν όταν ανέβηκε στο βήμα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Πιερίας Στάθης Συμεωνίδης, με έντονες αποδοκιμασίες εναντίον της κυβέρνησης και του ομιλητή και στη συνέχεια τα φιλοκυβερνητικά στελέχη και τα μέλη των κινημάτων πιάστηκαν στα χέρια.

Τα μέλη των κινημάτων ξεδίπλωσαν τα πανό «κόντρα στο ρεύμα», «κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα» και άλλα.


Το ψήφισμα της απεργίας ανακοινώθηκε μετά τη λήξη των επεισοδίων και η πορεία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Αντεγκλήσεις στην Πάτρα

Ένταση επικράτησε στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας.

Η αιτία ήταν η προσπάθεια των πρώτων να εισέλθουν στο «μπλοκ» των πρώην συντρόφων τους, και το κλίμα δεν άργησε να μυρίζει μπαρούτι.


Τελικά το περιστατικό έλαβε τέλος με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να προπορεύονται χωρίς κάποιο πανό.