Στο Διοικητήριο, όπου είχαν συνάντηση με την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης),  Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, κατέληξε η σημερινή (Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015) πορεία μελών του
Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης.


Οι παραγωγοί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατέθεσαν στην κ. Τσαρουχά υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Αντιτίθενται στον τρόπο φορολόγησής τους και στις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό. Ζητούν -μεταξύ άλλων- τη μεσολάβηση της Πολιτείας στο θέμα των αγορών χωρίς μεσάζοντες, επειδή, όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, παραδέχτηκε ότι "οι μικρομεσαίοι  Έλληνες αγρότες και παραγωγοί  δοκιμάζονται σκληρά και καλούνται όπως και άλλοι κλάδοι να ανταπεξέλθουν σε ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον", επισημαίνοντας πως "όσοι προέρχονται από αγροτικές περιοχές έχουν βαθιά γνώση των επιπτώσεων". Μάλιστα, διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι "σ' αυτόν τον αγώνα βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά"!

Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι "για πολλούς λόγους επιβάλλεται στην σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα, καθώς πέρα από τις απαιτήσεις και τις πιέσεις των εταίρων και δανειστών, υπάρχει πλήθος ουσιαστικών πραγματικών προβλημάτων και αγκυλώσεων που πρέπει να επιλύσουμε. Το γεγονός ότι περίπου το 12% του ενεργού πληθυσμού μας ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά συμμετέχει στο ΑΕΠ με μόλις 2,9%, ή ότι το 80% των κοινοτικών ενισχύσεων φτάνει σε μόλις 20% του αγροτικού πληθυσμού, είναι ενδεικτικά των προβλημάτων για τα οποία άμεσα πρέπει να βρεθούν λύσεις".

Πρόσθεσε τα... γνωστά: Ότι η κυβέρνηση "βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις με τους εταίρους", ότι "η πρόκληση είναι σίγουρα μεγάλη, αλλά υπάρχει ουσιαστική συνεννόηση, η οποία προμηνύει μόνο θετικές εξελίξεις" κι άλλα παρόμοια.