Την απόφαση να μη γίνει, προ ημερήσιας διάταξης, συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, για τις δηλώσεις Φίλη περί Γενοκτονίας των Ποντίων, πήρε, κατά πλειοψηφία, η διαπαραταξιακή σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου του σώματος.


Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επικεφαλής και εκπρόσωποι παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και συζήτησαν το αίτημα του επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει", βουλευτή Σταύρου Καλαφάτη, να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως το ζήτημα που προέκυψε με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ν. Φίλη. 

Στη συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, και με την παρουσία του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, μετείχαν ο Στάθης Παντελίδης, ως εκπρόσωπος της παράταξης «Εντάξει» και οι επικεφαλής των παρατάξεων, Ρία Καλαφακάκου («Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»), Μάκης Στεργίου («Συμμαχία Πολιτών»), Γιώργος Ρακκάς («Μένουμε Θεσσαλονίκη») και Ελεάννα Ιωαννίδου («Γειτονιές σε δράση»).

Η εισήγηση του κ. Αβραμόπουλου, που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, ήταν ότι δε χρειάζεται ειδική συζήτηση, επειδή η θέση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι απολύτως ταυτισμένη με το Νόμο 2193, τον οποίο ομόφωνα ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 11/3/1994 και σύμφωνα με τον οποίο «η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της  γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». 

Όπως ειπώθηκε, ακόμη, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ούτως ή άλλως το δικαίωμα να τοποθετηθούν στη διάρκεια των ανακοινώσεών τους.