Μετά την επίθεση κατά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η πρώην πρόεδρος της Βουλής χρησιμοποίησε νέα παρέμβαση στην ημερίδα της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματολόγων για αντιπαράθεση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.


Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την συμφωνία είχε κάνει λόγο για εκβιασμό και παραβίαση των δημοκρατικών αρχών της Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική.

«Δεν χαίρομαι που ακούω από άνθρωπο που έχει γράψει για δικαιώματα και Δημοκρατία ότι δεν υπάρχει εναλλακτική», σχολίασε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι στην Ευρώπη και σε μία Δημοκρατία αυτή «δεν είναι μία αποδεκτή τοποθέτηση».

«Πεπλανημένα υπερασπίστηκα τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύοντας ότι οι αποφάσεις του ήταν αποτέλεσμα μόνο εκβιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρωθυπουργός «με τόσο συστηματικό και ψυχρό τρόπο καταργεί εναλλακτικές κι εργαλεία» και ρωτώντας «για ποιο λόγο προκλήθηκαν εκλογές σε συνεννόηση με δανειστές» και «για ποιο λόγο ήθελε να εξαφανίσει όσους αντιστάθηκαν».

Χαρακτήρισε «τρομακτική ενέργεια» τη λήξη εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και αναρωτήθηκε: «Αυτά τα κάνει κάποιος που δεν έχει εναλλακτική κι εκβιάζεται ή κάποιοι που είναι αποφασισμένοι και παραδομένοι σε μια πολιτική αντισυνταγματική κι αντικοινωνική πολιτική;».

Από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι σέβεται την άποψη της κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά εκείνη δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει. Πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα που δεν θα λυθεί στην ημερίδα, πρόσθεσε.

Η κόντρα με τον Βούτση

Νωρίτερα, τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αποφάσισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Με απόφασή του, η οποία αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια αποφασίζεται «η λήξη των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε και συγκροτήθηκε με τις με αρ.πρωτ. 1448/4-4-2015 και 2053/7-5-2015 αποφάσεις Προέδρου της Βουλής, αντίστοιχα, καθώς και της Επιτροπής, η οποία συστάθηκε με την με αρ.πρωτ 7944/4988/18-5-2015 όμοια».

«Από την έκδοση της παρούσας παύει να ισχύει η με αρ.πρωτ. 11131/7164/25-8-2015 απόφαση Προέδρου της Βουλής», συμπληρώνεται.

Η ενέργεια αυτή του κ. Βούτση προκάλεσε την αντίδραση της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε συστήσει την εν λόγω επιτροπή. 


Η κ. Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για «θρασύδειλη κίνηση εν κρυπτώ» και διερωτάται αν η λήξη των εργασιών της επιτροπής είναι νέο προαπαιτούμενο που όφειλε να υλοποιήσει η κυβέρνηση.