Διαφορετικές βλέψεις έχουν οι δήμαρχοι όσον αφορά τα λιμάνια που υπάρχουν στα διοικητικά τους όρια. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, στη Θεσσαλονίκη, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από πόλεις με λιμάνια.


Στη σύσκεψη, που ήταν η δεύτερη κατά σειρά, ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, για το τι μπορεί να γίνει με τα λιμάνια, καθώς το καθένα έχει και διαφορετική σημασία, αλλά και διαφορετική προοπτική. Σε αυτό, πάντως, που συμφώνησαν οι δήμαρχοι ήταν  να ζητηθεί άμεσα συνάντηση των Δημάρχων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, στους οποίους θα τεθεί το πλαίσιο διεκδικήσεων των Δήμων, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί ενημέρωση γύρω από τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Όπως υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, για κάποια από τα λιμάνια, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, είναι φυσικό να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία από το αρμόδιο υπουργείο, αφού είναι πιο εύκολο να βρεθεί επενδυτής. Επίσης, είναι διαφορετικά τα ανταλλάγματα που ζητούν οι επενδυτές από λιμάνι σε λιμάνι, ανάλογα με τη σημασία και την γεωγραφική θέση του καθενός, αλλά και ανάλογα με τις επενδύσεις που, ήδη, έχουν γίνει σε αυτά, από το κράτος που, ως τώρα, τα διαχειρίζεται.

Χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης,τόνισε ότι η πρωτοβουλία της συνεργασίας των Δημάρχων πόλεων, που στα όριά τους λειτουργούν λιμάνια, είναι σημαντική, καθώς στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη τα λιμάνια ανήκουν στους Δήμους. Πρόσθεσε, όμως: «Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, δεν είναι τόσο το τίμημα που θα προκύψει, όσο η επένδυση που θα υποχρεωθεί να κάνει στο λιμάνι, ο όποιος παραχωρησιούχος, με στόχο την ανάπτυξη». 

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος(που είχε την πρωτοβουλία για την πρώτη συνάντηση, αυτήν της Αθήνας), Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος, Ραφήνας – Πικερμίου, Βασίλης Πιστικίδης καθώς και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ακόμη παραβρέθηκαν από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις κυκλοφορίας και εκπρόσωπος του Δήμου στο ΔΣ του ΟΛΘ, Γιώργος Δημαρέλος, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Κέρκυρας, Βασίλης Καββαδίας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παξών, Γιώργος Λύχνος και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων, Μιχάλης Κεράτσας.