Βαριές διώξεις αντιμετωπίζουν δεκατρείς υπάλληλοι τριών ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι είχαν την ευθύνη να εισπράττουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει, σήμερα, η εφημερίδα "Μακεδονία".


Πρόκειται για τα χρήματα τα οποία έγιναν καπνός με το γνωστό σκάνδαλο της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Ο εισαγγελέας διαφθοράς παρήγγειλε χθες να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος τους μετά το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, σύμφωνα με το οποίο τα ταμεία δεν εισέπραξαν 7,2 εκατομμύρια ευρώ στο διάστημα από το 1999 έως το 2008. Ειδικότερα θα ασκηθεί δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της υπηρεσίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, που προβλέπει μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η επιθεωρήτρια στο πόρισμά της αναπτύσσει σειρά από επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία οι υπάλληλοι δεν ήταν δυνατό να αγνοούν ότι επί τόσα χρόνια ο δήμος δεν πλήρωνε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. 

Οι κατηγορούμενοι προέρχονται τόσο από υπηρεσίες των ταμείων στη Θεσσαλονίκη όσο και από αντίστοιχες της Αθήνας. Πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για προϊσταμένους και αναπληρωτές τους στη Θεσσαλονίκη και υψηλόβαθμους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στις κεντρικές υπηρεσίες των Αθηνών και είχαν αρμοδιότητα να ελέγχουν τις εισπράξεις των υπόχρεων, μεταξύ των οποίων ο δήμος Θεσσαλονίκης, που απέφερε και τα περισσότερα έσοδα από την πόλη. Αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν δεκαέξι, όμως δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο ένας είχε υπηρετήσει για μικρό χρονικό διάστημα και το ποσό ήταν τέτοιο που δικαιολογούσε κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά το αδίκημα σε αυτή τη μορφή έχει παραγραφεί.

Το θέμα της παραγραφής, πάντως, θα απασχολήσει και αυτήν τη δίκη, αφού κάποια από τα αδικήματα έχουν διαπραχθεί πριν από 16 χρόνια! Δεν αποκλείεται, όταν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο, να βρισκόμαστε, πλέον, κοντά στην 20ετία...