Ta... όργανα στο μετρό συνεχίζονται, με την ίδια ένταση!

Νέο κύμα απολύσεων από την ανάδοχο κοινοπραξία είχαμε, σήμερα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015, στο αρχαιολογικό τμήμα του μετρό Θεσσαλονίκης. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έρχεται δύο, μόλις, μέρες, μετά την αναγγελία Σπίρτζη για... λύση στο έργο!


Οι εργαζόμενοι, σε ανακοίνωσή τους, υποστηρίζουν ότι οι απολύσεις έγιναν από την ανάδοχο κοινοπραξία, "πάντοτε φυσικά με την ανοχή – οδηγία(;) της Αττικό Μετρό και υπό τη συνεχή επίσημη άγνοια του υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος εξαντλεί το ενδιαφέρον του στο Σταθμό Βενιζέλου και όχι φυσικά στο προσωπικό που αποκάλυψε, μελέτησε, τεκμηρίωσε και πασχίζει να αναδείξει το σύνολο του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης".

Όσον αφορά τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως έδειξε διαφορετική εικόνα στη συνάντηση που είχαν μαζί του, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο και αναρωτιούνται: "Γιατί λοιπόν επιτρέπει μια τέτοια πραγματικότητα, η οποία ακυρώνει τις θετικές προθέσεις και προσπάθειές του";

Αναρωτιούνται, ακόμη, αν οι εξελίξεις "μαρτυρούν τον τρόπο που θέλει να διαπραγματευτεί ο εργολάβος ο οποίος για άλλη μια φορά χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους; Μαρτυρούν μια προσχεδιασμένη τακτική μείωσης του προσωπικού, με στόχο την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τη δημιουργία σχέσης εξάρτησης των εργαζομένων για λογαριασμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας με τον εκάστοτε εργολάβο; Μαρτυρούν τελικά την αντίληψη και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε ένα τόσο μεγάλο κατασκευαστικό και συνάμα κοινωνικό έργο";

Στην ανακοίνωσή τους κάνουν, ακόμη, λόγο για εμπαιγμό και απαιτούν "παράλληλα με την ανακοίνωση της λύσης του έργου στα τέλη Νοεμβρίου, την άμεση επαναπρόσληψη όλων όσων απομακρύνθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα . Πάνω από όλα δε, με την επανέναρξη των εργασιών, αναμένουμε την τήρηση της ρητής δέσμευσης όλων των φορέων του έργου απέναντί μας και ειδικά του Υπουργού Υποδομών, για επιστροφή όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν", καταλήγουν.