Αντίθετος στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο «τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί».


Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως μιλώντας ως οινοπαραγωγός «είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση».

Επιπλέον υποστήριξε πως ένας τέτοιος φόρος «επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια».

«Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί, είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία», πρόσθεσε ο κ.Μπουτάρης.

Τι είπαν στη Βουλή οι οινοπαραγωγοί


«Κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία και ο οινοτουρισμός», εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργος Σκούρας μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.


Χαρακτήρισε «τραγική» την επιβολή φόρου στο κρασί που θίγει 200.000 αμπελουργούς και 700 οινοποιεία.


Ο κ. Σκούρας ζήτησε «η πολιτεία να αγγίξει το θέμα της χύμα διάθεσης» και ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις που εισάγονται «θα πρέπει να γίνουμε τελωνειακές αποθήκες, δηλαδή να πάρουμε εγγυητικές και να έχουμε μηχανογραφικό σύστημα», που σημαίνει αύξηση του κόστους.


Πηγή: ΑΜΠΕ