Μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι σε καθημερινή βάση χάνουν τη ζωή τους 8 νεαροί ενήλικες, κυρίως άνδρες με μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 30 από το σύνδρομο του ξαφνικού θανάτου.


Παρατήρησαν ότι η κυριότερη είναι οι καρδιακές αρρυθμίες. Σε μια δεύτερη αξιόλογη έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία εξέτασε την κληρονομικότητα του συνδρόμου αυτού, εμφανίστηκε και ο όρος ξαφνικός θάνατος λόγω αρρυθμίας (Sudden Arrhythmic Death Syndrome, SADS).

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι στην έρευνα εξετάσθηκαν 147 συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) από 32 άτομα που πέθαναν από το σύνδρομο.

Από τις 32 οικογένειες που είχαν κάποιο άτομο που έχασε τη ζωή του από το σύνδρομο αυτό, διαπίστωσαν ότι οι 7 εξ αυτών, δηλαδή το 22%, είχαν κληρονομική καρδιακή πάθηση.
Στο 19% των οικογενειών που εξετάσθηκαν υπήρχε ακόμη μία περίπτωση πρόωρου ξαφνικού καρδιακού θανάτου.

Ωστόσο, στις οικογένειες που βρέθηκαν να έχουν κληρονομική καρδιακή νόσο, το ποσοστό που είχε ένα προηγούμενο περιστατικό ξαφνικού καρδιακού θανάτου ανερχόταν στο 58%.

Ενώ, στις οικογένειες που δεν βρέθηκε κληρονομικότητα, μόνο 8% είχαν προηγούμενο περιστατικό θανάτου λόγω του συνδρόμου.

Όπως αποφάνθηκαν οι επιστήμονες, στις οικογένειες με κληρονομικές καρδιοπάθειες υπήρχαν σημαντικά περισσότερα περιστατικά θανάτου λόγω του συνδρόμου, σε σύγκριση με τις οικογένειες που δεν είχαν κάποια κληρονομική πάθηση.

Μεταξύ των 32 ατόμων που είχαν αποβιώσει λόγω του συνδρόμου, υπήρχε ιστορικό στο 41% των περιπτώσεων με παροδικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, πονοκέφαλος και λιποθυμία.

Από τους συγγενείς πρώτου βαθμού των ατόμων αυτών, το 27% είχε ανάλογα συμπτώματα.
Οι κληρονομικές καρδιακές παθήσεις που ανιχνεύτηκαν στις 32 οικογένειες ήταν:  σε 2 οικογένειες ανωμαλίες του μυοκαρδίου και σε 5 οικογένειες ανωμαλίες της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι, στο 78% των οικογενειών θυμάτων από το σύνδρομο δεν βρέθηκε καμία αιτιολογία θανάτου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν μετά από το θάνατο του πρώτου μέλους της οικογένειας, γινόταν μια έρευνα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, είναι πιθανόν ότι θα προλαμβανόταν κάποιος ακόμα θάνατος από το σύνδρομο αυτό.