Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκαν, πριν από λίγο, οι εργαζόμενοι στο μετρό, μετά τη νέα δυσάρεστη εξέλιξη, αυτή των απολύσεων όσων εργάζονται στον αρχαιολογικό τομέα.


Οι απολύσεις ήρθαν μόλις δυο μέρες μετά τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών, Παναγιώτη Σγουρίδη, ότι το έργο... επανεκκινείται.

Το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, στην πλατεία Δικαστηρίων. Επίσης πραγματοποίησαν στάση εργασίας, από την 1.30 μ.μ. ως τις 3.30 μ.μ.

Σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν: "Για άλλη μια φορά, η πρώτη φορά αριστερά έκανε το θαύμα της. Ανέχεται το παιχνίδι του εργολάβου σε προφανή συνεννόηση με την Αττικό Μετρό και κλείνουν το αρχαιολογικό τμήμα του έργου και μάλιστα χωρίς καν να πληρώσει τις νόμιμες αποζημιώσεις, χρησιμοποιώντας νομικίστικες ακροβασίες".

Οι εργαζόμενοι, στην παρέμβασή τους στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, καταλόγισαν ευθύνες στα υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και Πολιτισμού, καθώς και στην ανάδοχο εταιρία αλλά και την κατασκευαστική κοινοπραξία.  

"O κ. Σπίρτζης είχε υποσχεθεί ότι στις 30 Νοεμβρίου -δηλαδή σήμερα- θα βρισκόταν στο ΕΚΘ για να εξαγγείλει την επανεκκίνηση των εργασιών. Αντίθετα, μας ανακοινώθηκαν απολύσεις όλου του αρχαιολογικού τμήματος -70 εργαζόμενοι- και, μάλιστα, χωρίς αποζημιώσεις, την ώρα που τελειώνει η διαπραγμάτευση μεταξύ Αττικό Μετρό και κατασκευαστή", δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζόμενων, Χάρης Κυπριανίδης. Και πρόσθεσε: "Για άλλη μία φορά, θα κάνουν μαύρα Χριστούγεννα".

Στην σύντομη τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, γνωστοποίησε κι αυτός ότι ο υφυπουργός θα έρχονταν στην πόλη για να κάνει ανακοινώσεις. "Αναρωτιέμαι γιατί σταματάνε οι εργασίες. Προφανώς είναι κόλπα του... αυτού", είπε ο κ. Μπουτάρης. Κι αναρωτήθηκε. "Άλλους θα πάρουνε κι απολύουν ανθρώπους";

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Σταύρος Καλαφάτης τόνισε: "Μιλάμε για τον ξαφνικό θάνατο 70 εργαζόμενων, παρά το ότι υπήρχαν δεσμεύσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Ακόμη και σήμερα ακούμε ότι η συμφωνία μπορεί να γίνει στο τέλος της εβδομάδος, αλλά για ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους δεν έχει σημασία κάτι τέτοιο". Υπογράμμισε, ακόμη, ότι σήμερα, στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Χ. Σπίρτζης δεν είπε το παραμικρό για το θέμα του μετρό. 

"Όλα τα ΄άλλα είναι να ΄χαμε να λέγαμε: Έχουμε 70 ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους. Βλέπουμε, πλέον, την κυβέρνηση των απολύσεων. Άλλα ακούγαμε πριν δυο μήνες, άλλα έρχονται. Αν αυτή είναι η ελπίδα, λυπάμαι. Δε θέλω άλλη ελπίδα", κατέληξε.

"Δεν απολύει η κυβέρνηση. Έχουμε μια κοινοπραξία που ζητάει περισσότερα από όσα δικαιούται", είπε από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου, που έκρινε υπερβολικές τις απαιτήσεις.

Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι ζήτησαν και οι Γ. Κωνσταντινίδης (Λαϊκή Συσπείρωση), Γ. Ρακκάς (Μένουμε Θεσσαλονίκη), Ελεάννα Ιωαννίδου (Γειτονιές σε Δράση).

"Πώς ζητούν την έκδοση απόφασης υπέρ των εργαζομένων, που έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους, δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα", αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Για να σπεύσει ο δήμαρχος να προσθέσει: "Είναι η πρώτη φορά που είσαι στο πνεύμα του δημοτικού συμβουλίου, κ. Ματθαιόπουλε"...