Της ΝΑΝΑΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ

Και κάπου εδώ, που η σύγχρονη «γενοκτονία» - μισθωτών, επαγγελματιών, συνταξιούχων, ανέργων, φοιτητών, μαθητών, νέων, γέρων και παιδιών, αστέγων στη στεριά και προσφύγων συνανθρώπων μας στην θάλασσα- συντελείται εντός ελληνικών συνόρων,  
εφωτίσθη ο Υπουργός παιδείας και ανέβλεψαν οι οφθαλμοί του. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του δήλωσε ότι στον Πόντο, στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, έγινε εθνοκάθαρση που έρχεται σε αντίθεση με τον όρο γενοκτονία, της οποίας γενοκτονίας την αναγνώριση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι διεκδικεί ο απανταχού ελληνισμός. 

Ανοίγοντας το λεξικό του καθ. Γλωσσολογίας κ. Μπαμπινιώτη στο λήμμα γενοκτονία δίνεται η εξής ερμηνεία: Γενοκτονία: είναι η προσχεδιασμένη, συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους. Τον όρο εθνοκάθαρση το ίδιο λεξικό ερμηνεύει ως εξής: Εθνοκάθαρση: είναι η μαζική εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή ή και ο αφανισμός τους, με σκοπό τη βίαιη εξασφάλιση πληθυσμιακής ομοιογένειας σε μια γεωγραφική περιοχή για γεωπολιτικούς σκοπούς. 

Ο γλωσσολογικός και κοινωνιολογικοιστορικός νούς του κ. Υπουργού Παιδείας δεν είπε τίποτα. Για το τίποτά του έκανε δήλωση εξυπνάδας. Λυπήθηκε μάλιστα που αναγκάστηκε να δυσαρεστήσει τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας του προσφυγικού ποντιακού ελληνισμού. Το λυπηρό, όμως, για το οποίο είναι άξιος οίκτου ως πολιτικός αντιπρόσωπος της χώρας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, είναι ότι… δεν διαβάζει το Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας του καθ. Μπαμπινιώτη. Στο λήμμα εθνοκτόνος λέει τα εξής: Εθνοκτόνος: είναι αυτός που με την ενέργειά του ή τη δράση του καταστρέφει το έθνος ή το λαό.

Οι Ανθρωπιστικές και οι Κοινωνικές επιστήμες, των οποίων έχω την τιμή να είμαι πτυχιούχος, διαρκώς και επισταμένως εξετάζουν, ερευνούν, αναλύουν ώστε να ακριβολογούν και να αποδίδουν εγγύτερα, ακριβοδίκαια και με σαφήνεια τα ιστορικά γεγονότα και τους όρους, τους οποίους εκστομίζετε αβασάνιστα, κύριε Υπουργέ της Παιδείας. Ενδεχομένως, αν προσεγγίζατε με γόνιμη αμφισβήτηση κανένα επιστημονικό εγχειρίδιο, ίσως να γνωρίζατε το Διά ταύτα: Για να επιτευχθεί στον Πόντο η Εθνοκάθαρση συντελέστηκε Γενοκτονία. Μπορείτε να συνεχίσετε απερίσπαστος το έργο σας στο Υπουργείο Παιδείας.