Η αρχαιολόγος Χρυσούλα Παλιαδέλη Σαατσόγλου μπαίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ως πρώτη επιλαχούσα, μετά την παραίτηση του Μάρκου Μπόλαρη.


Ο κ. Μπόλαρης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αντώνιο Γυφτόπουλο, ως επικεφαλής της παράταξης « Συμμετέχω - Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση για την Κ. Μακεδονία» παραιτήθηκε από Περιφερειακός Σύμβουλος. Στην επιστολή του επικαλείται "φόρτο εργασίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων".

Έτσι, τη θέση του στο Περιφερικό Συμβούλιο καταλαμβάνει  η κα. Χρυσούλα Παλιαδέλη –Σαατσόγλου, αρχαιολόγος, επίτιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ, πρώην Ευρωβουλευτής, την οποία, στην επιστολή του, ο κ. Μπόλαρης τη χαρακτηρίζει "εμβληματική προσωπικότητα".

Το βιογραφικό της κ. Παλιαδέλη

Η Χρυσούλα Παλιαδέλη Σαατσόγλου είναι μαθήτρια των Μανόλη Ανδρόνικου και Γιώργου Μπακαλάκη και βοηθός των Γιώργου Δεσποίνη και Μανόλη Ανδρόνικου. Έλαβε μέρος στις πανεπιστημιακές ανασκαφές του Δίου και της Βεργίνας.

Είναι διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Αντεπιστέλλον Μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Τακτική Εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας. πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αρχαιολογικών Μελετών «Μανόλης Ανδρόνικος», που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της στο ΑΠΘ με σκοπό την υποστήριξη της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα και την ανάδειξη του ρόλου της στην έρευνα του αρχαιολογικού της χώρου.

Στο ΑΠΘ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων στο ΑΠΘ, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ, μέλος της Επταμελούς Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού στο ΑΠΘ,  μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Έχει σχεδιάσει και είναι επικεφαλής ομάδων διεπιστημονικής έρευνας ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και έχει την ευθύνη για τη δημοσίευση επιστημονικών καταλόγων των αρχιτεκτονικών μελών του ανακτόρου της Βεργίνας, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των ευρημάτων της πανεπιστημιακής ανασκαφής, και τη διεπιστημονική επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τις βασιλικές ταφές του ίδιου χώρου.

Έδωσε πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για ειδικά ακροατήρια και το ευρύ κοινό, με θέματα την αρχαία Μακεδονία γενικότερα και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας ειδικότερα.

Έχει προσκληθεί για διαλέξεις και σεμινάρια στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Bochum, της Νυρεμβέργης, του Μονάχου, της Γενεύης, του Salerno, του Τορόντο και άλλων καναδικών πανεπιστημίων, και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στη Νέα Υόρκη, τη Μελβούρνη και το Κάιρο.

Έχει λάβει μέρος σε επίσημες ελληνικές αποστολές στην Αίγυπτο, τον Καναδά, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια άλλων ειδικοτήτων.

Διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της «Τέχνης».Συνεργάστηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης («Τέχνη»: Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε δράσεις πολιτισμού και παιδείας.

Δημοσιεύματά της για το ευρύ κοινό έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στον ημερήσιο τύπο. Σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 με θέμα την αρχαία Μακεδονία και τον Αλέξανδρο έχουν γίνει με την επιστημονική εποπτεία της.

Ως ευρωβουλευτής (2009-2014), ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών, μέλος της Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την ίδρυση και τη λειτουργία του   Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.