Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους πιστωτές, που ήδη δέχεται έντονες επικρίσεις, κυρίως σε ότι αφορά την προστασία της α΄κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκ.Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Γ.Σταθάκης. 


Εξασφαλίζεται απόλυτη ή ισχυρή προστασία για το 60% των δανειοληπτών επέμειναν οι υπουργοί, τονίζοντας ότι σημαντική δικλείδα ασφαλείας είναι ότι η δόση του δανείου θα υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. 

Τόνισαν ότι ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση λόγω κυρίως της αφόρητης πίεσης του χρόνου εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το καλοκαίρι μας «κυνηγούσε» το Grexit, τώρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, για να δικαιολογήσει προφανώς και τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση σε κρίσιμα θέματα.

Σε ό,τι αφορά τα ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι από την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, δεν συγκεντρώνεται -σύμφωνα με τους δανειστές- το απαιτούμενο ποσό (περίπου 300 εκατ. ευρώ), οπότε υπάρχουν σκέψεις για επιβολή χαμηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί (γύρω στα 30 λεπτά στο μπουκάλι), πληροφορία που προκάλεσε αντιδράσεις.

Θα υπάρξει, τουλάχιστον, ένα ακόμη ισοδύναμο για να καλυφθούν 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των απωλειών εσόδων 300 εκατ. ευρώ, που θα προκύψουν από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα ισοδύναμα που μελετάται είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά τα οποία εξαιρούνται σήμερα από τον φόρο αυτόν. 

«Πυρά» Στ. Καλαφάτη

«Σύγχυση, ασυναρτησία και κυνισμό» καταλογίζει στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών για τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως τονίζει ο κ. Καλαφάτης, οι δύο υπουργοί «έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν, γιατί για πρώτη φορά βγάζουν την πρώτη κατοικία στο σφυρί».

«Μιλούσαν για νέους φόρους αλλά δεν ήξεραν ποιοι και πόσο θα είναι. Μιλούσαν για φόρους στο κρασί αλλά μετά το ξανασκέφτονταν. Σε κάθε ερώτηση το μόνο που έλεγαν ήταν ένα: Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει. Και αυτό στις ώρες που ζούμε είναι τραγικό», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.