Έρχεται δημοτικός φόρος και για τη δημιουργία σχολείων! Όπως επισημαίνει στο πρωτοσέλιδο θέμα της σήμερα, η εφημερίδα "Μακεδονία", ο δήμος Ωραιοκάστρου τον θεσπίζει πρώτος. 


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βαρβάρας Ζούκα, το "χαράτσι" θα είναι τριάντα λεπτά για κάθε τ,μ, ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας και θα το πληρώνουν όλοι οι δημότες... Η επιβάρυνση στους δημότες αναμένεται να κυμανθεί στα 60-70 ευρώ το χρόνο, κάτι που ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης χαρακτηρίζει «επώδυνο αλλά όχι τραγικό. Δεν είμαστε ανάλγητοι, το καταλαβαίνουμε, αλλά...», δηλώνει. 

Σύμφωνα με τον κ. Γαβότση, τα νέα σχολεία που είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν στις δημοτικές ενότητες του Ωραιοκάστρου, της Καλλιθέας και της Μυγδονίας έχουν κοστολογηθεί στο ύφος των 22 εκατ. ευρώ. «Ο δήμος Ωραιοκάστρου ασφαλώς δεν θα σταματήσει να ασκεί πιέσεις, ώστε να λάβει κρατική χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων σχολείων. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο προς την ίδια κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα», σχολίασε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, στο ρεπορτάζ της Βαρβάρας Ζούκα,

Μετά την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του δήμου Ωραιοκάστρου θα πληρώνουν από 1ης Ιανουαρίου 2016 για δημοτικά τέλη το ποσό των 1,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 0,90 ευρώ/τ.μ. σήμερα.

Σφοδρές αντιδράσεις

Πάντως, η απόφαση της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου να θεσπίσει ειδικό τέλος, η είσπραξη του οποίου θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών σχολικής οτέγης, προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη δημιουργίας» Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλά για «εξωφρενική αύξηση τελών» και προσφεύγει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, για να ακυρώσει την απόφαση.

«Στην πραγματικότητα αυτό το ειδικό τέλος μεταφράζεται σε μία εξωφρενική αύξηση των δημοτικών τελών κατά 33,3%. Κι αυτό σε μία περίοδο κατά την οποία οι ελληνικές οικογένειες προσπαθούν να διασώσουν τα τελευταία ίχνη αξιοπρεπούς διαβίωσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αγώνα, ώστε να ακυρωθεί αυτό το χαράτσι».