Αγώνα για την ανατροπή της απόφασης επιβολής φόρου στα νόμιμα τυχερά παιχνίδια ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε.


«H κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή φόρου στα νόμιμα τυχερά παιχνίδια. Απόφαση, με άμεση και καταστροφική επίπτωση στους ήδη χαμηλούς τζίρου μας. Από σήμερα αρχίζει αγώνας με όποια μέσα διαθέτουμε για την ανατροπή αυτής της απόφασης, με όποιο τρόπο κι αν επιτευχθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Ο τομέας των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών, που προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως στα κρατικά ταμεία, κινδυνεύει να καταστραφεί» επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι πράκτορες και αναφέρουν ότι «αν επιβληθεί ο φόρος κινδυνεύουν με κλείσιμο 1.000 πρακτορεία, 6.000 εργαζόμενοι στην ανεργία, προβλήματα σ' εμάς και τις οικογένειες μας».

Επισημαίνουν επίσης ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. «Με την αναμενόμενη πτώση του τζίρου πάνω από 25% όπως λένε οι μελέτες ανεξάρτητων αναλυτών, τα συνολικά τους έσοδα θα είναι λιγότερα από τα τωρινά, για τα κρατικά ταμεία».

Αναφέρουν επίσης ότι «οι παράνομοι όμως μένουν ανεξέλεγκτοι. Και όχι μόνο αυτό, τώρα ενισχύονται, αφού προς αυτούς θα στραφεί ένα τμήμα των πελατών μας. Όπως και οι 24 προσωρινά αδειοδοτημένες Ιντερνετικές εταιρίες που δίνουν φόρους ψίχουλα, στο κράτος»

Τι είπαν οι πράκτορες στη Βουλή

«Υπάρχει μία αγορά παράνομη, το ξέρουν όλοι. Πρέπει να φορολογηθεί και θα έχουμε έσοδα 1,5 δισ. Επιπροσθέτως υπάρχει μία ιντερνετική αγορά 24 εταιρειών που πληρώνει φόρους κατά δήλωση και πληρώνουν έως και μηδέν φόρο!», είπε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων Γιώργος Πουλιμάς, στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, προειδοποιώντας ότι ο φόρος 0,05 λεπτά ανά στήλη «θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα».


«Επειδή η αγοραστική δυνατότητα των παικτών είναι δεδομένη, αν φορολογήσουμε, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι ο πελάτης να παίζει λιγότερο και ο μειωμένος τζίρος θα έχει λιγότερα έσοδα για εμάς. Θα πληγούν 1.000 πράκτορες», είπε αναφέροντας ότι «σήμερα για κάθε 100 ευρώ δημιουργείται τζίρος 326,7 ευρώ, αν επιβληθεί ο φόρος ο τζίρος θα πάει στα 246 ευρώ. Η μείωση θα είναι 24%».