ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, πριν από λίγο, δυτικά της Λευκάδας, στο Ιόνιο πέλαγος. Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και σε απομακρυσμένες, από το επίκεντρο, περιοχές, όπως η Λάρισα (!) και η Καλαμάτα!


H δόνηση σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί. Το επίκεντρό της εντοπίζεται σε απόσταση 95 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Κέρκυρας και 25 χιλιομέτρων δυτικά της Λευκάδας, σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο κατέγραψε τη δόνηση στα 5,1 Ρίχτερ, αλλά σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας είχε μέγεθος 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ.

Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έδινε μέτρηση στα 6,7 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον περιοφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλα τα νησιά του Ιουνίου. Ως αυτήν την ώρα (9:30) δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Πρόσθεσε ότι σήμερα, τα σχολεία σε Κεφαλονιά και Λευκάδα δε θα ανοίξουν ούτε για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 9:37

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Πάτρα. Μάλιστα, στα σχολεία που, εκείνη την ώρα, γίνονταν εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, οι μαθητές βγήκαν έξω.

Οι δίκες στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας (ένα παλιό νεοκλασσικό) διακόπηκαν και το κτίριο εκκενώθηκε. Το ίδιο έγινε και σε άλλα δημόσια κτίρια της Αχαΐας.

Στην Λευκάδα, ως τώρα έχουν αναφερθεί μικροζημιές, σε κάποια σούπερ μάρκετ, όπου έπεσαν τα προϊόντα από τα ράφια.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 9:41

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο Σκάι δήλωσε πως το ρήγμα από το οποίο προέρχεται η δόνηση είναι προέκταση αυτού που έδωσε το σεισμό της Κεφαλονιάς κι ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 9:51

Στο χωριό Βασιλική της Λευκάδας κλήθηκε ασθενοφόρο για να μεταφέρει γυναίκα που τραυματίστηκε από πτώση κολώνας.

Με νεώτερη ανακοίνωσή του, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας ενημέρωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προέρχονταν από απόσταση 215 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας και 23 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης της Λευκάδας.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 10:07

Επιβεβαιώθηκε ότι από το σεισμό υπάρχει νεκρός: Πρόκειται για μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία καταπλακώθηκε από τοίχο, σε χωριό της Λευκάδας.

Ζημιές αναφέρθηκαν στο χωριό Αφάνι, αλλά και στο νοσοκομείο της Λευκάδας, που στεγάζεται σε παλιό κτίριο.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 11:40

Βροχή οι καταγεγραμμένοι μετασεισμοί... Αναλυτικά, καταγράφηκαν: 4,2 Ρίχτερ στις 9:18, 3,8 Ρίχτερ στις 9:29, 3,7 Ρίχτερ στις 9:35, 2,8 Ρίχτερ στις 10:02, 4,2 Ρίχτερ στις 10:10, 5,2 Ρίχτερ στις 10:33 και 4,2 Ρίχτερ στις 11:02.

Ο πιο δυνατός από τους μετασεισμούς αυτούς ήταν της τάξης των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 10:33...

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 13:35

Πολλές οι ζημιές στην Ιθάκη, από τον πρωινό σεισμό. Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού». «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 13:40

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο Youtube αποτυπώνει την ώρα του σεισμού, μέσα σε ένα δωμάτιο σπιτιού της Λευκάδας:





ΑΝΑΝΕΩΣΗ 14:00

Στην περιοχή της Βασιλικής γυναίκα σκοτώθηκε όταν βράχος ξεκόλλησε από το σεισμό, κύλησε στην πλαγιά και... μπήκε στο σπίτι της! Πρόκειται για 65χρονη, που βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με συγγενείς της την ώρα του σεισμού!

Η άλλη γυναίκα που σκοτώθηκε, από πτώση τοίχου, ήταν 85 χρόνων.

Επίσης, έχουν αναφερθεί τέσσερις τραυματίες.

Ζημιές υπάρχουν στο οδικό δίκτυο, από κατολισθήσεις
Η ανάρτηση θα ανανεώνεται.