Συνάντηση με τριμελή αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου της Κίνας Beijing University of Civil Engineering and Architecture (BUCEA), με επικεφαλής τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Zhu Guang, είχε ο Πρύτανης
του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, στην Πρυτανεία.


Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Κοσμήτορες των Σχολών Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών του BUCEA, Καθηγητές Liu Linan και Qi Chengzhi, αντίστοιχα. Εκ μέρους του ΑΠΘ συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ανθρώπινων Πόρων, Καθηγήτρια Παρασκευή Πατάκα, η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Νίκος Καλογήρου, ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Χρήστος Αναγνωστόπουλος, ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Ηλίας Αϋφαντής και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Ελένη Κωτσάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Μήτκα στο Πεκίνο, τον περασμένο Μάρτιο, και στο πλαίσιο σύναψης Συμφωνίας με το κινεζικό πανεπιστήμιο για τη συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων σε ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο. Η συνεργασία προβλέπει ανταλλαγές μελών ΔΕΠ και φοιτητών, διοργάνωση ερευνητικών συναντήσεων, εκπόνηση κοινών διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων κ.α.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα, η εκπόνηση κοινών διδακτορικών θα ξεκινήσει με κινέζους υποψήφιους διδάκτορες στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του BUCEA, οι οποίοι θα επιβλέπονται από Καθηγητές του ΑΠΘ για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής και θα πρέπει να φοιτήσουν για τουλάχιστον ένα έτος σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Αντίστροφα, για την εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών οι υπ. διδάκτορες του ΑΠΘ θα μεταβαίνουν στην Κίνα. Επιπλέον, θα υπάρξει η πρόβλεψη για κάλυψη μέρους των εξόδων των υπ. Διδακτόρων του ΑΠΘ από το κινεζικό Πανεπιστήμιο.

Το Beijing University of Civil Engineering and Architecture ιδρύθηκε το 1936 και είναι ένα διακεκριμένο δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, με ειδίκευση στους τομείς των πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, πολεοδομίας, αποκατάστασης και συντήρησης μνημείων, χωροταξίας και περιβάλλοντος.