Μπορεί στη χθεσινή μας ανάρτηση να κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό τμήμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και σήμερα προβάλλονται δύο απ' τις πλέον πολυαναμενόμενες και ήδη πολυσυζητημένες ταινίες του φεστιβάλ, το «Chevalier» και «Το ξύπνημα της άνοιξης», οπότε παραμένουμε -κινηματογραφικά- Ελλάδα.

Στο Chevalier (Ολύμπιον, 20.30) η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη (δημιουργός του περίφημου Attenberg που απέσπασε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την Ariane Labed στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2010, καθώς και 13 βραβεία σε άλλα φεστιβάλ διεθνώς και αποτέλεσε τη συμμετοχή της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2011) παρουσιάζει την ιστορία μιας παρέας αντρών που επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σ’ ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται «Chevalier». To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής. 
 


Μεταξύ άλλων η ταινία έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και για τη συμμετοχή του Σάκη Ρουβά σε αυτήν, και μένει να φανεί αν οι θαυμαστές και θαυμάστριες της μουσικής του θα τον ακολουθήσουν σε αυτό το κινηματογραφικό του βήμα.

Δεύτερη προβολή σήμερα για το «Ξύπνημα της Άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (Τώνια Μαρκετάκη, 17.00), που προκάλεσε κι αυτό πολλή συζήτηση μεταξύ των σινεφίλ με τη θεματολογία του: η ιστορία πέντε εφήβων που στήνουν μια ένοπλη συμμορία: ένα μωσαϊκό έρωτα, χαμένων σχέσεων, προδοσίας και μηδενισμού, που διαδραματίζεται σε μια φθίνουσα πόλη, όπου τα πάντα καταρρέουν μέσα στην οικονομική και κοινωνική κρίση.
 


Η ταινία «Μέλος οικογένειας» (Τώνια Μαρκετάκη, 19.30) του Μαρίνου Καρτίκκη, μια παραγωγή Κύπρου-Ελλάδας, με επίκεντρο την οικονομική κρίση στην Κύπρο, παρουσιάζει μια οικογένεια που καταφεύγει σε παράτυπες οδούς για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της: Ο Γιώργος και η Σοφία, ιδιοκτήτες ενός μικρού μπακάλικου, προσπαθούν μετά δυσκολίας να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να μεγαλώσουν τα δύο παιδιά τους. Ο παππούς τούς βοηθά κι αυτός όσο μπορεί με τη σύνταξή του. Όταν, όμως, ο παππούς πεθαίνει ξαφνικά στον ύπνο του, oι γονείς αποφασίζουν να αποσιωπήσουν το γεγονός για όσο περισσότερο καιρό μπορούν, ούτως ώστε να συνεχίσουν να εξαργυρώνουν τη σύνταξη του νεκρού. Έτσι, με τη συνενοχή των παιδιών, η οικογένεια προσπαθεί να κρατήσει μυστικό το θάνατο του παππού. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν αρχίζουν να ψάχνουν τον αποθανόντα από τις κοινωνικές ασφαλίσεις. 



Τέλος, εμπνευσμένο από το έργο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, το φιλμ «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» (Τώνια Μαρκετάκη, 22.00) του Κύρου Παπαβασιλείου, αποτυπώνει αινιγματικά την υπαρξιακή οδύσσεια ενός περιπλανώμενου ανθρώπου: Αποκομμένος από το παρελθόν και τη μνήμη του, ο Επιβάτης προσπαθεί να καθορίσει τον εαυτό του. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με την προκαθορισμένη μοίρα του, μια μοίρα που τον εξαναγκάζει να ζήσει ξανά τις τελευταίες μέρες της ζωής του.