Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί σήμερα στο Eurogroup, που συνεδριάζει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στο Λουξεμβούργο, με την Ελλάδα να είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη.


Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στο πλαίσιο του νέου ελληνικού προγράμματος.

«Είναι το πρώτο Eurogroup μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και οι υπουργοί της ευρωζώνης αναμένουν μια συνέχεια στις κινήσεις του νέου και παλιού Έλληνα υπουργού οικονομικών», σχολίασε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δις. ευρώ. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, πρόκειται για έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων o οποίος «έκλεισε» την περασμένη Παρασκευή στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο σημερινό Eurogroup δεν αποκλείεται να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, η οποία συνδέεται με δόση ύψους 1 δισ. ευρώ και στην οποία περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος όγκος των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

Εξάλλου, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα θα περιλαμβάνονται και στην πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να εκταμιευθεί δόση τουλάχιστον 15 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως προβλέπει η συμφωνία της 14ης Αυγούστου.


από το ΑΠΕ-ΜΠΕ