Πολιτική πρωτοβουλία με την επωνυμία «Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών» Θεσσαλονίκης συγκρότησαν οι αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες. 


Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ίδρυσής του, «το Δίκτυο είναι ανοικτό, δεν τίθενται δεσμεύσεις στους συμμετέχοντες και το πλαίσιο δράσης του συναποφασίζεται δημοκρατικά. Το Δίκτυο επιδιώκει το συντονισμό με ανάλογες πρωτοβουλίες, που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές αλλά και πανελλαδικά». 

Στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «το κόμμα ΔΗΜ.ΑΡ που συνδημιουργήσαμε δεν υπάρχει. Ο τίτλος του προστέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και περιφέρεται ως Δημοκρατική Συμπαράταξη στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός πόλου της κεντροαριστεράς , που όμως δεν είναι αυτόνομος και απεξαρτημένος  από τις συντηρητικές πολιτικές».

Επίσης κάνουν λόγο για σημαντικά λάθη πολιτικής τακτικής και μεγάλες αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ. Θεωρούν ότι η πρόκληση για τη χώρα είναι η  έξοδος από την κρίση με δίκαιη, κατά το δυνατόν εφαρμογή του 3ου μνημονίου και θέτουν ως στόχο «να συνδράμουμε στην θετική έκβαση αυτού του διακυβεύματος εθνικής σημασίας, που εξ αντικειμένου διαχειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση, εκκινώντας από την αντίληψη και την εμπειρία μας ως αριστερά της εφαρμοσμένης πολιτικής».  

Από το κείμενο είναι σαφές πως το Δίκτυο... αλληθωρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Βεβαίως δεν έχουν αρθεί όλες οι πολιτικές διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως θεωρούμε ότι αυτές είναι δυνατόν να αίρονται στην πράξη, μέσω της προσαρμογής του στα πεδία της εφαρμοσμένης πολιτικής και της επιδίωξης προώθησης σύγχρονων προοδευτικών λύσεων εντός των περιορισμών της κρίσης. Σήμερα μπορούμε να πορευθούμε παράλληλα ή και από κοινού στη δράση για την επίτευξη πολιτικών στόχων που συμφωνούμε , με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις. Το πολιτικό τοπίο εξακολουθεί να είναι ρευστό,  συντελούνται  διεργασίες σε όλα τα κόμματα. Θα παρακολουθήσουμε τις διεργασίες αυτές, χωρίς προκατάληψη και θα διαμορφώσουμε τη στάση μας, με γνώμονα την πρόκληση της εξόδου της χώρας από την κρίση με κοινωνικό και δημοκρατικό πρόσημο»...