Κατατέθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή ενώ η ψήφισή του από την Ολομέλεια αναμένεται αύριο το βράδυ.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι σχετικές διατάξεις του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικαιροποιούνται ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Το Ταμείο στους επόμενους μήνες θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σημαντικά ποσά και καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή την τελευταία προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση και επισημαίνεται ότι «το Ταμείο καλείται να έχει έναν αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών, τις διοικήσεις των οποίων θα αξιολογεί συστηματικά προκειμένου να διασφαλίσει ότι αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους λαμβάνουν από τον Έλληνα φορολογούμενο».

Αισιόδοξος ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξελιχθεί θετικά εμφανίστηκε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και τις ενέργειες της κυβέρνησης στην οικονομία.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «μέχρι τώρα το ελληνικό Δημόσιο έχει συνεισφέρει πάρα πολλούς πόρους για τη διάσωση των τραπεζών και επομένως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θέλουμε να είναι η τελευταία... Οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική έκβαση υπάρχουν».

Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «το πιο κρίσιμο είναι να έχουμε θετική συνέχεια μετά», καθώς υποστήριξε ότι «ο λόγος που απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν διότι δεν συνοδεύτηκαν από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί το μεγάλο βαρίδι, τη μαύρη τρύπα».

Με πλήρη δικαιώματα ψήφου στις τραπεζικές μετοχές το ΤΧΣ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου στις τραπεζικές μετοχές που θα αποκτήσει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Το μίγμα μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που θα αποκτήσει το ΤΧΣ θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο το πρωί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests, που θα δείξουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο με κλικ εδώ.