Βήμα πίσω αποφάσισαν να κάνουν οι καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Αποφάσισαν να δεχτούν τους φοιτητές που θα ζητήσουν μετεγγραφή, παρά τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της Σχολής.

Ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Ν. Καλογήρου, επισημαίνει πως το τμήμα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει μόλις 80 φοιτητές, αλλά, με τις μετεγγραφές, θα κληθεί να δεχτεί τουλάχιστον 200! Όπως, όμως, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Συνέλευσης του Τμήματος, παρά το ότι η πολιτεία "αδυνατεί να σταθεί αρωγός στις οικογένειες αυτών των παιδιών", έχοντας επίγνωση "των βαρύτατων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης", αποφάσισε να κοινοποιήσει το πρόβλημα, αλλά να δεχτεί "κατ' εξαίρεση" τους νέους φοιτητές.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Συνέλευσης έχει ως εξής:

«Η Συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίασή της αριθμ. 1 στις 29/09/2015 συζήτησε το θέμα της μετεγγραφής φοιτητών επιτυχόντων ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.
 
Οι διδάσκοντες έχουν δηλώσει την αδυναμία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων να ανταποκριθεί στις σχετικές αποφάσεις για μεγάλο αριθμό εισακτέων, ο οποίος αναμένεται να επαυξηθεί με την εισαγωγή διαφόρων κατηγοριών φοιτητών σε αριθμό σπουδαστών τουλάχιστον 200, έναντι των 80 που μπορεί να εκπαιδεύσει, και επισημαίνουν την ευθύνη του υπουργείου για τη στοιχειώδη διατήρηση του επιπέδου σπουδών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων που υπηρετούν. Έχοντας, ωστόσο, επίγνωση των βαρύτατων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αλλά και με αίσθημα συμπαράστασης στους προς μετεγγραφή φοιτητές, καθώς η πολιτεία αποφεύγει ή αδυνατεί να σταθεί αρωγός στις οικογένειές τους, και να τους παρέχει τα απαραίτητα προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές στους σε περιφερειακά πανεπιστήμια, αποφάσισαν:
 
1. Να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγγραφής των παραπάνω επιτυχόντων κατ΄ εξαίρεση
 
2. Να κοινοποιήσουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους λόγους, οι οποίοι οδηγούν στην αδυναμία εκπαίδευσης υπερβολικά μεγάλου αριθμού φοιτητών (έλλειψη μελών ΔΕΠ, εργαστηριακού προσωπικού και διοικητικών υπαλλήλων, έλλειψη αναγκαίας υποδομής και ελλιπής χρηματοδότηση)
 
3. Να ζητήσουν από την Πολιτεία την άμεση κάλυψη των υφιστάμενων, αλλά και των νέων αναγκών που θα δημιουργηθούν, με αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης, πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, προώθηση των προκηρύξεων των θέσεων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν, προκήρυξη των αναγκαίων νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και κάλυψη της λειτουργίας του Τμήματος με το απαραίτητο διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό.  Ο υπολογισμός του απαραίτητου απαιτούμενου προσωπικού πρέπει να γίνει με βάση τους πραγματικούς αριθμούς των σπουδαστών κατά τα διεθνή πρότυπα, ως μια ηθικά αποδεκτή λύση για ένα πραγματικό και όχι ψευδές και ωραιοποιημένο μέλλον για τους φοιτητές και αυριανούς αρχιτέκτονες. Έτσι το Τμήμα Αρχιτεκτόνων θα λειτουργεί ομαλά και, κατ’ επέκταση, η Πολυτεχνική Σχολή και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στο διεθνή ανταγωνισμό. Τα παραπάνω έχουν ήδη επισημανθεί και κατά την εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος από εξωτερικούς αξιολογητές.
 
Η απόφασή μας αυτή δεν ακυρώνει τις εκτιμήσεις που υποστηρίζουν την προσφυγή μας στο ΣΤΕ και τις διεκδικήσεις μας για κάθε νόμιμο δικαίωμα που συνδέεται με τις προσφυγές μας».
 
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ
Καθηγητής Νικόλαος Καλογήρου