Σε αποχή προχώρησαν σήμερα, από το πρωί, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, επειδή δεν έχουν τρόπο να φθάσουν στο σχολείο τους!

 

Το σχολείο εξυπηρετεί παιδιά από το Ζαγκλιβέρι και τα γύρω χωριά, τα οποία απέχουν από 4,5 ως 8 χιλιόμετρα. Καθώς ο ΟΑΣΘ δεν εξυπηρετεί την περιοχή και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ περνούν ανά δίωρο, τα παιδιά που θέλουν να πάνε στο σχολείο με τη δημόσια συγκοινωνία πρέπει να ξυπνήσουν στις… 5 το πρωί, για να πάρουν το λεωφορείο που περνά στις 5.45, ώστε να προλάβουν το κουδούνι που χτυπά… δυο ώρες αργότερα! Διαφορετικά, θα χάσουν τις πρώτες ώρες μαθημάτων!

Ως τώρα, οι μαθητές μετακινούνταν με λεωφορεία τα οποία πληρώνονται από τα αρμόδια υπουργεία, μέσω Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως, τα συγκεκριμένα δρομολόγια κρίνονται ασύμφορα από τους λεωφορειούχους (χρηματοδοτούνται με δυο ευρώ ανά μαθητή), λόγω του μαθηματικού τύπου που χρησιμοποιείται και δεν υπήρξε ενδιαφέρον να καλυφθούν τα συγκεκριμένα δρομολόγια.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, οι γονείς μετακινούν με Ι.Χ. τα παιδιά τους, ενώ όσοι έχουν αγροτικές εργασίες ή δεν τα στέλνουν στο σχολείο ή τα αφήνουν να… πάνε με τα πόδια! Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μαθητών που, στο γυρισμό από το σχολείο, έκαναν… ωτοστόπ για να τους παραλάβει, τελικά, ένα… τρακτέρ και να τους πάει πίσω στα χωριά τους! Άλλοι περπατούν δυο ώρες, μέσα από αγροτικούς ή δημόσιους δρόμους (που, φυσικά, δεν έχουν πεζοδρόμιο) για να πάνε στο σχολείο τους, ή να επιστρέψουν, μετά τα μαθήματα, στο σπίτι τους!

Το συγκεκριμένο σχολείο έχει 300 μαθητές, από τους οποίους οι 120 είναι από γειτονικά χωριά κι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πριν λίγο, στον Σκάι, οι καθηγητές επισήμαναν ότι, κάθε μέρα, σε κάθε τμήμα απουσιάζουν τέσσερα και πέντε παιδιά, ενώ οι γονείς δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους και γνωστοποίησαν ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, αντί να δίνει χρήματα για τις ανάγκες αναλώσιμων του σχολείου, αμείβει δικηγόρο για να “κυνηγήσει” δικαστικά την υπόθεση!