Τα σίδερα της φυλακής δε στάθηκαν εμπόδιο σε 38χρονο ομογενή και 37χρονο αλλοδαπό, για να διακινούν ναρκωτικά μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα, να οργανώσουν σπείρες εκβίασης και διακίνησης μεταναστών...


Όπως διαπιστώθηκε από έρευνες αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες(Δίωξη Εκβιαστών Θεσσαλονίκης, υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, υποδιεύθυνση Εσωτερικών Λειτουργιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και Ε.Κ.Α.Μ.), μέσα από τις φυλακές τα κυκλώματα έκαναν τις δουλειές τους ανεμπόδιστα.  Μάλιστα, το ένα από αυτά είχε για συνεργό έναν αστυνομικό!

Συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», «εκβίασης», παράβασης «Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών» και «παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις», μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι «εγκέφαλοι» των οργανώσεων.

Προστασία εκτός, ναρκωτικά εντός φυλακών!



Η πρώτη σπείρα είχε... ειδικευτεί στην παροχή προστασίας σε Ίντερνετ Καφέ που είχαν "πειραγμένους" ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να διευκολύνουν τζογαδόρους να παίζουν "φροτάκια". Μάλιστα, για να εδραιώσει τις δραστηριότητές τους κι ο 38χρονος ομογενής να κινεί, ανεμπόδιστος, τα νήματα, δε δίσταζε να μοιράζει... χασίς σε κρατούμενους!

Ο 38χρονος έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες και εκβιάσεις και βρίσκεται στις φυλακές Τρικάλων. Κατάφερε, από τον περασμένο Ιανουάριο, να ελέγχει 19 άτομα (συνελήφθησαν οι 16, αφού οι τρεις είναι ήδη κρατούμενοι) και να τους στέλνει σε, τουλάχιστον 20, ίντερνετ καφέ -σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική- για να παίρνουν, από 250 ως 1.000 ευρώ το μήνα, από κάθε κατάστημα, ώστε να του παρέχουν προστασία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι "εισπράκτορες" του κυκλώματος αναλάμβαναν και... δουλειές άλλων προστατών!

Μέρος των "εισπράξεων" πήγαινε στην αγορά ναρκωτικών! Ο 38χρονος είχε στήσει έτσι το κύκλωμά του, που οι τρεις υποτακτικοί του έβαζαν ναρκωτικά στις φυλακές Τρικάλων και Διαβατών (μέσω των μεταγωγών κρατουμένων) τα οποία μοίραζαν σε διάφορους κρατούμενους, για να έχει έτοιμο κι οργανωμένο τον δικό του στρατό!

Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα
Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, αυτός που βοήθησε το κύκλωμα να μπουν ναρκωτικά στις φυλακές Τρικάλων, ήταν αστυνομικός, ο όποιος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. Ο αστυνομικός τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, καταστήματα και κελιά των φυλακών που χρησιμοποιούσε η σπείρα, αλλά και στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 146 γραμμάρια κάνναβης, 35 ναρκωτικά χάπια, τρία πιστόλια (το ένα είναι replica), συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), πέντε μαχαίρια (το ένα τύπου πεταλούδα), ρόπαλο, σιδερογροθιά, 68 κινητά τηλέφωνα, πολλές κάρτες sim, αυτοσχέδιοι φορτιστές κινητών τηλεφώνων, 4.035 ευρώ και σημειώσεις στις οποίες ο 38χρονος είχε καταχωρήσει ψευδώνυμα, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.
Επίσης, κατασχέθηκαν επτά Ι.Χ. αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούσαν οι "εισπράκτορες" του κυκλώματος.
Στις καταγραμμένες συνομιλίες του κυκλώματος διαπιστώνεται ότι τα μέλη του μιλούν με κώδικα, ενώ χρησιμοποιούσαν πολλά κινητά καρτοτηλέφωνα που ήταν χρεωμένα σε ανύπαρκτους ή ανυποψίαστους αλλοδαπούς.

Και κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν την ύπαρξη κι ενός δεύτερου κυκλώματος, μέσα στις φυλακές, το οποίο είχε οργανώσει 37χρονος αλλοδαπός, μέλος του κυκλώματος των εκβιαστών! Σε αυτό συμμετείχαν άλλοι δυο αλλοδαποί, ηλικίας 42 και 25 ετών, κρατούμενοι των φυλακών κι άλλοι τρεις, που, επίσης, συνελήφθησαν.



Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, το κύκλωμα άρχισε τη δράση του τον Φεβρουάριο του 2015 κι εμπλέκεται σε περίπου 20 περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου από τη Χώρα, τουλάχιστον 500 παράτυπων μεταναστών. Οι εισπράξεις του ξεπερνούν τα 350.000 ευρώ!

Μάλιστα, σε μία περίπτωση, μετακίνησαν 45 μετανάστες (μεταξύ τους και δέκα παιδιά) από τη Θεσσαλονίκη σε ερημική περιοχή των Ευζώνων, για να περάσουν, από εκεί, στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πήραν, δε, ως "ταρίφα", περίπου 27.000 ευρώ.

Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 28 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, δυο ημερολόγια σημειώσεων και το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ. Επίσης, κατασχέθηκε ένα Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τυχόν εμπλοκή κι άλλων ατόμων στις δύο οργανώσεις.