inotsuk_01Έπεσε θύμα βανδάλων πολλές φορές. Λοιδορήθηκε στα social media από διάφορους. Γράφτηκαν σωρός ανακριβειών. Τελικά, το ιδιότυπο γλυπτό Ινουκσούκ “έφυγε” από την πλατεία Καναδά

(ένα μικρό τρίγωνο πεζοδρόμου απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας) και βρήκε νέα στέγη στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Παρόμοια γλυπτά υπάρχουν πολλά στον Καναδά, αφού είναι, ουσιαστικά, ένα είδος τοτέμ των αυτοχθόνων της χώρας αυτής, που μας καλεί «να ενεργούμε την ιδιότητα του ανθρώπου». Οι Ινουίτ, αυτόχθονες κάτοικοι των αρκτικών περιοχών του Καναδά, κατασκεύασαν αυτά τα πέτρινα ορόσημα (οδοδείκτες) για να εντοπίσουν τα μονοπάτια που ακολουθούσαν οι ταξιδιώτες της εποχής, τις περιοχές κυνηγιού και τους τόπους πνευματικής σημασίας. Στη γλώσσα Inucitut, η λέξη Ινουίτ σημαίνει "Άνθρωπος".

Το γλυπτό χάρισε προ τριετίας η καναδική πρεσβεία στον Δήμο Θεσσαλονίκης (λαξεύτηκε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παυλίδη) και συμβολίζει την αλληλεγγύη και τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας. Όπως και άλλα έργα τέχνης, έτσι κι αυτό δεν κατέστη δυνατό να περιφρουρηθεί και σειρά ηλιθίων το βανδάλισε πολλάκις.

Σε μια σύντομη τελετή, σήμερα το μεσημέρι, το γλυπτό αποχαιρέτισε από την πλατεία Καναδά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και το υποδέχτηκαν ο πρέσβης του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ και η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Τζένη Βελένη.

Ας ελπίσουμε ότι θα βρει… καλλιτεχνική ειρήνη.