Μια καινοτόμα, μη επεμβατική μέθοδο φασματοσκοπίας σύνθετης αντίστασης για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ,
με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρή Καραπάντσιο.


Σε αντίθεση με τη μέθοδο υπερήχου που εφαρμόζεται ως τώρα, η μέθοδος της παραπάνω ομάδας δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις ή ακριβό και ογκώδη εξοπλισμό για την εφαρμογή της. Μάλιστα το κόστος και το μέγεθος της συσκευής που θα αναπτυχθεί στο μέλλον αναμένεται να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί ο καθένας να την προμηθευτεί για οικιακή χρήση.

Η καινοτόμα εφαρμογή της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ παρουσιάστηκε από τον δρ. Σωτήρη Ευγενίδη στον διαγωνισμό «Falling Walls Athens 2015» στις 8 Οκτωβρίου 2015, στην Αθήνα, όπου απέσπασε την πρωτιά.

Με τη νίκη στον διαγωνισμό «Falling Walls Athens 2015», η καινοτόμα εφαρμογή του ΑΠΘ θα διαγωνισθεί με τις 100 μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο για την τρέχουσα χρονιά, στον τελικό του καταξιωμένου διεθνούς διαγωνισμού «Falling Walls» που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 8 Νοεμβρίου 2015.