Για «απίστευτη αδράνεια» στο θέμα της καταβολής της δημόσιας χρηματοδότησης επιχειρήσεων που είτε ολοκλήρωσαν, είτε υλοποιούν έργα ΕΣΠΑ, καταγγέλλει την κυβέρνηση, σε ερώτησή του στη Βουλή, προς τον υπουργό
Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο συντονιστής ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.


Όπως τονίζει, «από το Φεβρουάριο του 2015 μέχρι σήμερα εκκρεμούν αιτήματα πολλών επιχειρήσεων ύψους άνω των 7  εκ. ευρώ για τα προγράμματα «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες», «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας των Νέων», «Ένδυση  και Υπόδηση-Νέες Προοπτικές», «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας των Γυναικών», «Εξωστρέφεια Ι και ΙΙ», «Πράσινες Υποδομές» και «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα». Μάλιστα, πολλές από τις επιχειρήσεις, «λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος από την υποβολή των δικαιολογητικών τους θα κληθούν να εκδώσουν εκ νέου ορισμένα εξ’ αυτών (όπως φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, βεβαιώσεις από Πρωτοδικεία/ΓΕΜΗ) με αποτέλεσμα την περαιτέρω χρονική καθυστέρηση στην καταβολή της επιχορήγησης».

Όπως καταγγέλλει ο κ. Καλαφάτης, η κυβέρνηση «δεν προχώρησε καμία διοικητική πράξη για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των αρμοδίων  υπηρεσιών της ΓΓΒ στο πρώην Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ήταν απαραίτητη για την εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων», ενώ με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οι υπηρεσίες της ΓΓΒ μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού. Τονίζει δε ότι «οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην έχουν λάβει μέχρι και σήμερα τη δικαιούμενη επιχορήγηση, την ώρα μάλιστα που ορισμένα προγράμματα λήγουν στις 30/10/2015» με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ολοκληρώσουν το έργο τους στη συγκεκριμένη χρονική προθεσμία.  

Προσθέτει ότι «οι καθυστερήσεις αυτές έχουν επιφέρει οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις μέσα σε ένα δυσμενές επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον με συνέπεια πολλές από αυτές να αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης και αδυναμίας αντιμετώπισης των τρεχουσών εκκρεμοτήτων τους».

Ρωτά, δε, τον υπουργό αν έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές διαδικασίες μεταφοράς των υπηρεσιών της ΓΓΒ και πότε αναμένεται η εκταμίευση των σχετικών πόρων στους Φορείς Διαχείρισης των εν λόγω προγραμμάτων κι αν η κυβέρνηση θα δώσει ικανή χρονική παράταση στα προγράμματα που ολοκληρώνονται στις 30/10/2015 προκειμένου οι επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν τα έργα τους χωρίς τον κίνδυνο απένταξης και επιστροφής της επιχορήγησης που έχουν λάβει ή θα λάβουν.