Μια παράσταση που κρατά 24 ώρες και είναι βασισμένη πάνω στην αρχαιοελληνική τραγωδία, είναι η παράσταση του φλαμανδού δημιουργού Jan Fabre με τίτλο «Mount Olympus - To glorify the cult of tragedy», που

θα παρουσιαστεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Κτίριο Μ1, στο πλαίσιο των Δημητρίων.

Η παράσταση είναι ό,τι καλύτερο και πλέον πρωτοποριακό έχουν να παρουσιάσουν τα εφετινά Δημήτρια. Παρά την πρωτοτυπία της (που φθάνει στην ωμότητα) αλλά και τη διάρκειά της, στους δυο προηγούμενους σταθμούς της σε Βερολίνο και Άμστερνταμ αγκαλιάστηκε από το κοινό.

Για 24 ώρες πρόσωπα από αρχαίες Ελληνικές Τραγωδίες θα κινούνται πάνω στη σκηνή και θα ζουν, κανονικά, μια μέρα. Θα κοιμούνται, θα ονειρεύονται, θα δρουν… Πίσω τους, στο κτίριο Μ1 όπου θα φιλοξενηθεί η παράσταση, θα φιγουράρει το βουνό των Θεών, ο Όλυμπος (αν ευνοήσει ο καιρός…).

Ο δημιουργός της παράστασης, ο Φλαμανδός Γιαν Φαμπρ, δεν περίμενε ούτε ο ίδιος την επιτυχία της! «Είχα πει στους συνεργάτες μου ότι αν στο τέλος της 24ωρης αυτής παράστασης, θα είχαν μείνει έστω 10 θεατές, θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος. Τελικά, το έργο ολοκληρώθηκε με περισσότερους θεατές, απ’ όσους είχε όταν ξεκίνησε» είπε χαρακτηριστικά στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης.

Ο Φαμπρ είναι θαυμαστής της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Φαίνεται από τις δηλώσεις του: «Αισθάνομαι ότι ο Όλυμπος είναι ένα μέρος απόλυτα πνευματικό, που συνοδεύεται από τους μύθους εξαιρετικών χαρακτήρων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα αρχέγονα συναισθήματα της αγάπης, του μίσους, του πάθους γενικότερα. Νομίζω ότι ανέκαθεν με γοήτευε η ιστορία της ελληνικής αρχαιότητας και πολύ περισσότερο η Τραγωδία, με κυρίαρχα στοιχεία την εσωτερική σύγκρουση και την κάθαρση. Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας 30 τουλάχιστον χρόνων και για μένα είναι κάτι σαν τη διαθήκη που θα ήθελα να αφήσω γύρω από τη θεατρική μου πράξη και σκέψη».

Όσο για το ότι στη σκηνή συμβαίνουν τα πάντα (όπως προείπαμε, οι ηθοποιοί κάνουν τα πάντα στη σκηνή, από το να ερωτευθούν ως το να δράσουν), ο Φαμπρ τόνισε ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να επεκτείνουν τα όρια της σκέψης και των αντοχών τους.

Ένα τέτοιο έργο σαφώς και “δένει” με τα εφετινά Δημήτρια, που αγγίζουν το κίνημα του μηδενισμού. Και, παρά το ότι η παράσταση θα διαρκέσει 24 ώρες, οι οργανωτές δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να την παρακολουθήσει, αφού θα μπορεί να βγει από την αίθουσα, να φύγει, να ξανάρθει, ή να πάρει μέρος σε άλλες δράσεις που θα γίνονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στη συνέντευξη, για άλλη μία φορά, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, χαρακτήρισε την παράσταση «στοίχημα που δεν έπρεπε να χαθεί» (εκτός της πρωτοπορίας της που, σίγουρα, θα κάνει τη Θεσσαλονίκη talk of the… world, είναι και η πιο ακριβή, αφού η αμοιβή των καλλιτεχνών και του δημιουργού ξεπέρασε τα 25.000 ευρώ που ήταν να δοθούν αρχικά. Μάλιστα η παράσταση θα κόστιζε, κανονικά, 75.000 ευρώ, αλλά ο Φαμπρ δέχτηκε να έρθει στη Θεσσαλονίκη με λιγότερα χρήματα).

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής: 30€ (24 ώρες), 20€ (16 ώρες), 15€ (8 ώρες). Φοιτητικά: 15€ (24 ώρες), 10€ (16 και 8 ώρες).