Την πρόθεσή της να μην παραιτηθεί από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων δηλώνει με ανακοίνωσή της η Κατερίνα Σαββαΐδου, ενώ γνωστοποιεί ότι με επιστολή της έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για
την ουσία των δύο υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.


Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε σε βάρος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, καθώς λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με απόφασή της έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στα κανάλια από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος, προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20η ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου.

Η απόφαση της 12ης Ιανουαρίου από την κ. Σαββαίδου , η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ, προέβλεπε ότι η δήλωση μπορεί να υποβληθεί  μέχρι την 20η Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους.

Στην ανακοίνωσή της, η Κατερίνα Σαββαΐδου παραθέτει το χρονικό των δύο υποθέσεων και τους λόγους που, κατά την ίδια, επιβάλλουν τη λήψη της απόφασής της. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι τα χρήματα που οφείλονται αφορούν εισοδήματα του 2015, τα οποία ειπράττονται το 2016. Επίσης, τονίζει πως ο συγκεκριμένος φόρος δεν αφορά τους ιδιοκτήτες καναλιών, αλλά τους διαφημιζόμενους, αφού αυτοί τον καταβάλουν.

Νωρίτερα, την παραίτηση της γ.γ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαίδου, είχε ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ύστερα από σχετική οδηγία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Από την κυρία Σαββαίδου, η οποία ως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων είναι μόνιμη και δεν μπορεί να εκδιωχθεί από τη θέση της, ζητήθηκε να διευκολύνει την κυβέρνηση -κάτι που αρνήθηκε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κ. Σαββαΐδου με κλικ εδώ.