Μπορεί ο απολογισμός – ισολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης να ψηφίστηκε (κατά πλειοψηφία) στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όμως,

αμφισβήτησαν τα όσα είπαν δήμαρχος – αντιδήμαρχοι για “εύρωστα οικονομικά”.

Πρώτος μίλησε για “οικονομικά εύρωστο δήμο” ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Επανέλαβε, όπως και στην περσινή αντίστοιχη συνεδρίαση, πως έγινε σκληρή και συστηματική δουλειά, λόγω της ακαταστασίας που βρήκε η διοίκησή του πριν πέντε χρόνια, όταν ανέλαβε το δήμο Θεσσαλονίκης.

«Μας λέτε ότι έχετε εξυγιάνει τα οικονομικά του Δήμου. Και νεκρός να ήταν ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης θα είχε αναστηθεί μετά από πέντε χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει», Εφραίμ Κυριζίδης. Πρόσθεσε πως «τα έργα απουσιάζουν. Δεν είναι εξυγίανση το να μην κάνω τίποτα, να παρουσιάζω επίπλαστα αποθεματικά».

Τα περί εύρωστων οικονομικών, όμως, αμφισβητήθηκαν και από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Μάλιστα, ο Γιώργος Αβαρλής από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» ανακοίνωσε πως η παράταξη του θα ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, για να συζητήσουν τα οικονομικά του Δήμου.

«Λέμε πως έχουμε ένα Δήμο εύρωστο οικονομικά, όμως δεν καλύπτονται βασικές προτεραιότητες» τόνισε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Γιώργος Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε πως «ο απολογισμός καταγράφει ένα έλλειμμα πολιτικής. Η διοίκηση δεν χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει ώστε να μειώσει τις ανισότητες στην πόλη».

Όσον αφορά τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή», σημείωσε πως «η πραγματικότητα απέχει πολύ από τη λογιστική απεικόνιση».  

Σύμφωνα με την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων του δήμου ανέρχεται στο ποσό των 23.520.979,27 ευρώ. Τα οργανικά έσοδα το 2014 διαμορφώθηκαν σε 206.483.668 ευρώ από 218.862.909 ευρώ το 2013. Οι επιχορηγήσεις για πάγιες επενδύσεις που ελήφθησαν μέσα στο περασμένο έτος, πέρα διαμορφώθηκαν σε 12.177.597 ευρώ.

Οι συνολικές εισπράξεις του δήμου στη χρήση του 2014 ανήλθαν στο ποσό των 273.157.592 ευρώ. Τα έξοδα του δήμου Θεσσαλονίκης ανήλθαν σε 238.833.519 ευρώ.  Τα μακροπρόθεσμα δάνεια του δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Εμπορική και την τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται στο ποσό των 29.941.816 ευρώ.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα παραδέχτηκε πως ο δήμος δεν μπορεί να εισπράξει μεγάλα ποσά από οφειλέτες. Υπογράμμισε, πάντως, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι, πλέον, «ένας οργανισμός που πληρώνει τις οφειλές του».

Παρόντες στη συνεδρίαση και οι Ορκωτοί Λογιστές που διενήργησαν τον έλεγχο στα οικονομικά του δήμου, οι οποίοι έχουν επισημάνει πως δεν είχαν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα έγγραφα.